YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2008

SİT Alanına Vidanjörle Kanalizasyon Döküldü

  • Bodrum Yalıkavak'ta SİT alanı olan ve Akdeniz foklarının yaşadığı bölgeye vidanjörlerle kanalizasyon atığı boşaltıldı. İki vidanjör şoförüne Çevre Kanunu'na muhalefetten 2'şer bin YTL para cezası verildi.

    15.04.2008 CNN Türk

    Kanalizasyon suyunun döküldüğü yer Muğla Bodrum'un Yalıkavak beldesinde, birinci derece doğal ve arkeolojik SİT alanı olan Küdür yarımadası.
     
    Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Akdeniz foklarının yaşadığı bölgeye pislik akıyor.
     
    İki vidanjörün çevreye kanalizasyon suyu boşaltması üzerine harekete geçen jandarma ekipleri baskın yaptı. Ekipler, çevreyi kirleten iki aracın şoförünü gözaltına aldı, ruhsatlarına el koydu.
     
    Savcılığa sevkedilen iki şoföre 2'şer bin YTL para cezası kesilirken araç sürücüleri belediyenin kendilerine izin verdiğini savundu. İki şoföre ayrıca belediye encümenin belirleyeceği para cezası da verilecek.
     
    Şoförler, "Bize buraya pis suları boşaltmamızı belediye yetkilileri söyledi. Biz de boşaltıyoruz. Biz işimizi yapıyoruz. Doğanın kirlendiğini fark etmedik. Zaten Yalıkavak'ta pis su dökülecek en uygun yer de burası" dedi.
     
    Belediye Başkanı iddiaları yalanladı
     
    Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan ise iddiaları yalanladı. Önceki belediyenin burayı döküm yeri olarak belirlemiş olabileceğini öne süren Saruhan, yaptıkları arıtma tesisinin 10 gün içinde hizmete gireceğini söyledi.
     
    Saruhan, "Beldemizin büyük bir katı atık ve arıtma tesisi sorunu var. Ancak kimseye buraya pis suları dökün demedik. Cenneti kurtarmak için 4 milyon YTL'ye kurduğumuz arıtma tesisi 10 gün içinde devreye girecek" dedi.
     
    Alpözen: "Tek çöp bile atılmamalı"
     
    Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin eski müdürü arkeolog Oğuz Alpözen de, Küdür yarımadasında 4 bin yıllık mağaralar, kaya mezarları ve eski eserler bulunduğunu, ayrıca sayıları her geçen gün azalan Akdeniz foklarının üreme ve yaşama alanı olduğunu söyledi.
     
    Alpözen, "Doğal ve kültürel varlıklarımızı korumak için o alanlar koruma kurulları tarafından özellikle doğal ve arkeolojik SİT alanı ilan ediliyor. Tek bir çöp dahi atılması söz konusu olamaz. Bu tamamen bir doğa cinayeti. Bodrum yarımadasının en güzel cennet köşelerinden birinin insan eliyle bile bile böyle katledilmesine göz yumulması söz konusu olamaz" dedi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=448724

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu