YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2010

Lüfer Toplantısında Karar Çıktı '18 Cm'den Küçük Satılmayacak'

  • 19.04.2010 Atlas

    Türkiye denizlerinde hızla tükenen ve son yıllarda lokantalarda yapılması bile unutulan lüfer balığı için resmi bir toplantı yapıldı. Beyoğlu Cezayir Lokantası'nda Türk Deniz Araştırmaları Vakfı önderliğinde 'İstanbul lüfere hasret kalmasın' adlı toplantıya İstanbul İl Tarım Müdürlüğü, Fikir Sahibi Damaklar, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Greenpeace, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği, Ortaköy Derneği ve çok sayıda restoranın işletmecisi katıldı.

    Denizlerimizdeki hızlı yok oluşunu yapılan bilimsel araştırmaları ilk kez Ekim ayında haberleştiren Milliyet'in ardından lüfer için oluşturulan sivil toplum hareketi ilk toplantısını yaptı. Fikir Sahibi Damaklar'ın girişimleriyle Cezayir Lokantası'ndaki toplantıda bilim adamları, balıkçılar ve restoran işletmecileri bir araya geldi. Yaklaşık 100 kişinin söz alarak lüferin korunması için önerilerini sunduğu toplantı 8 saat sürdü. Lüfer konusunda yapılan bilimsel araştırmaları anlatan TÜDAV Başkanı ve İ. Ü. Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, lüferdeki azalmanın temel nedenin balığın çinekop boyutundayken büyüyemeden avlanması olduğunu söyledi.

    İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Güney ise,"Avlıyoruz çünkü kural yok. Ama 18 cm'in altında avlanmanın olmaması gerekiyor. Balıkçılar olarak yasak oknursa uyarız' dedi. Sahil Güvenlik Komutanlığı su ürünleri mühendisi Dilek Günaydın ise, Tarım Bakanlığı'nın kurallarını uyguladıklarını, kontrollerini sıklaştırdıklarını ve toplam 81 trol teknesine ceza yazdıklarını belirtti. Greenpeace Akdeniz Yöneticisi Uygar Özemsi, balığın küçük boyutta avlandığını belgelediklerini ve yetkililere küçük balık avlanması konusunda tedbir alınmasını tavsiye ettiklerini söyledi. Büyük bir otelin şefi Mehmet Gök, artık mutfaklarındaki deniz ürünlerinin azaldığını ve müşterilerine balıksız mönüler götürdüklerini vurguladı. Fikir sahibi Damaklar adına Defne Koryürek ise, lokanta ve restoran işletmelerinin lüfer konusunda çok hassas davrandıklarını vurguladı.

    Toplantının ardından açıklama yapan TÜDAV Başkanı Öztürk, lüferin avlanması için en küçük boyutunun 18 cm olarak belirlenmesi kararı çıktı. Öztürk, ilgili yerlere ulaşarak halen 14 cm olarak belirlenen yasağın 18 ya da 20 cm'ye çıkartılmasını isteyeceklerini vurguladı. Ayrıca Divan işletmeleri, Badehane, Four Seasons Hotels, Ritz-Carlton, Kantin, Asitane ve Ahırkapı Giritli lokantaları, Abracadabra, Badehane, Cafe Zanzibar, Cezayir restaurant, Çiya, Keyfekeder gibi pek çok işletmede artık 24 cm'nin altında lüfer balığını satmayacaklarını belirtti.(Kaynak: Gökhan Karakaş- Milliyet)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu