YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mart 2008

Akdeniz’de Dev Tsunami Geri Dönebilir

  • Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre Akdeniz’de İS 365 yılında antik uygarlıkları yok eden dev tsunami her an yeniden yaşanabilir.     

    10.03.2008 Birgün

    Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre Akdeniz’de İS 365 yılında antik uygarlıkları yok eden dev tsunami her an yeniden yaşanabilir. İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Akdeniz’de her 800 yılda bir büyük bir deprem sonucu tsunamilerin oluştuğu ve İS 365 yılında İskenderiye’yi yok eden tsunaminin her an yeniden yaşanabileceği belirtildi.

    Radyokarbon yöntemiyle tarihleme tekniği, simulasyonlar ve bilgisayar modelleri kullanan araştırma grubunun başındaki kişi olan Beth Shaw, büyük depremlerin 800 yıl arayla Akdeniz’i sarstığını söyledi. Akdeniz’de tsunami yaratan son büyük depremin 1300’lü yıllarda gerçekleştiğini hatırlatan Shaw, önümüzdeki 100 yıl içinde bu bölgede büyük bir deprem beklenebileceğini ifade etti.

    Araştırma grubunun incelemelerinde Akdeniz zemininde oluşacak 8 büyüklüğünde bir depremin Kuzey Afrika ve Avrupa’nın güneydoğu kıyı şeridindeki yerleşik birimlerini ciddi bir şekilde etkileyeceği ortaya çıktı. İÖ 365 yılında Akdeniz’de deprem sonucu oluşan dev dalgalar İskenderiye şehrini ve tüm Nil deltasını sular altında bırakmış yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olmuştu. Felakette dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen İskenderiye Feneri de sulara gömülmüştü.

    http://www.birgun.net/bolum-72-haber-60584.html#haber_basi
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu