YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2020

Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?

  • Toronto Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre; Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.

    Küresel ısınmanın etkileri, dünyanın birçok yerinde çeşitli değişikliklere yol açıyor. Bu değişimlerin en önemlilerinden biri olan buzların erimesi, deniz seviyesinin artmasından ekosistemin zarar görmesine kadar çok yönlü bir etkiye sahip. Dünyanın en önemli üniversite ve bilim insanları, bu olası etkilerin ciddiyetini araştırmalarıyla ortaya koyuyor. Son olarak Toronto Üniversitesi öncülüğünde yapılan bir araştırmaya göre; Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi nedeniyle kutup ayılarının, hayatta kalabilme güçlerinin sınırına geldiği ifade edildi.

    Ekosistemde önemli bir role sahipler

    BBC’nin haberine göre kutup ayıları, Kuzey Buz Denizi'nde buz tabakaları üzerinde avladıkları foklarla besleniyor. Buz tabakalarının parçalanması nedeniyle hayvanların yiyecek bulmak ve yavrularını besleyebilmek için çok uzun mesafeler kat etmek zorunda kaldığı, yiyecek bulma şanslarının düşük olduğu ve kıyılara indiği belirtiliyor. Uzmanlar, yetişkin kutup ayılarının 255 güne kadar aç kalabildiğini fakat yavruların açlığa uzun süre dayanamadığını söylüyor. Toronto Üniversitesi'nden Dr. Peter Molnar, kutup ayılarının küresel ısınmanın simgesi haline geldiğini belirterek, "Kutup ayıları şimdiden dünyanın tepesinde oturuyor. Buzlar erirse gidecek yerleri kalmayacak" dedi.

    Yiyeceğe ulaşım giderek zorlaşıyor

    Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) kutup ayılarını, nesilleri tükenme tehlikesine açık hayvanlar olarak sınıflıyor ve bu tehdidin ana nedeninin iklim değişikliği olduğunu vurguluyor. Sonuçları Nature Climate Change adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırma kapsamında, kutup ayılarının enerji kullanımıyla ilgili modellemeler yapılarak hayvanların dayanıklılık sınırları incelendi. Polar Bears International'dan Dr. Steven Amstrup BBC'ye yaptığı açıklamada, "Anne kutup ayıları yavrularını buzların erime mevsimine kadar emzirecek kadar yağ depolayamayacak. Yiyecek olmadan hiçbirimiz uzun süre ayakta kalamayız. Bu, tüm canlı türleri için biyolojik bir gerçeklik" dedi.

    Hayatta kalabilme eşiği aşıldı

    Kuzey Kutbu’nun farklı kesimlerinde kutup ayılarının hayatta kalabilme eşiğini hesaplayan araştırmacılar, bazı bölgelerde bu eşiğin şimdiden aşılmış olabileceğini söylüyor. Dr. Amstrup, "Kutup ayılarının nesline yönelik tehdidin bu kadar yakın olması, gelecekte karşılaşacağımız en büyük tehlike için bize bir uyarı niteliğinde. Kötü bir gidişat var. Ama birlikte hareket edebilirsek hâlâ kutup ayılarını kurtarabiliriz. Bunu başarabilirsek, bizler dahil bundan yeryüzündeki tüm canlılar fayda sağlayacak" dedi. Araştırmaya göre; sera etkisi yapan gaz emisyonlarının yüksek olduğu bir senaryoda, 2100'e kadar geçecek 80 yıl içinde birkaçı dışında tüm kutup ayısı sürüleri yok olacak. Araştırmada, karbon emisyonlarının orta derece azaltılması hedeflerinin tutturulması halinde bile bazı bölgelerde kutup ayısı kalmayacağına işaret ediliyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu