YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2008

Mısırdan Etanol Üretimi Çevreyi Tehdit Ediyor

  • ABD’de giderek artan şekilde mısırdan etanol üretimi, Meksika Körfezi’nde “ölü bölge” yaratarak ekosistemi tehdit ediyor.
        

    14.03.2008 NTVMSNBC

    VANCOUVER - Kanada ve ABD üniversitelerinin ortak araştırmasında, mısır üretiminde kullanılan azotlu gübrenin akarsulara nitrat şeklinde karıştığı ve bunun da sudaki oksijen çözeltisini soğuran yosunların gelişimine neden olduğu belirlendi.

    Araştırma sonunda, ABD’de daha da artması beklenen etanol üretiminin Meksika Körfezi için bir çevre felaketi oluşturacağına işaret edildi.

    Kanada’nın Britanya Kolombiyası Üniversitesi ile ABD’nin Wisconsin Üniversitesinin Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi internet sitesinde de yayınlanacak araştırmasında, kuzeydeki Illinois ve Wisconsin ile orta kesimlerdeki Iowa ve Nebraska eyaletlerinde kullanılan gübrenin, Meksika Körfezi’ne boşalan Mississipi Nehri ile kollarındaki kirliliğin başlıca nedeni olduğu ortaya çıktı.

    Araştırmacılardan Simon Donner, her yaz Meksika Körfezi’ne boşalan nehir sularındaki nitratın ilk kez 30 yıl önce ortaya çıkarılan ve bugün 20 bin kilometre kare alanı kapsayan bir “ölü bölge” oluşmasına neden olduğunu belirterek, kıpırdayamayan deniz dibindeki organizmaların büyük olasılıkla öleceğini ve balıkların da kaçacağını kaydetti.

    Donner, bu durumun başta balıkçılığı etkileyeceğini belirtirken, “ne yazık ki balıkçılığın ABD için mısır üretimi kadar ekonomik değeri bulunmadığının” altını çizdi.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/438635.asp
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu