YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2008

Küresel İklim Değişikliği: Antarktika'dan Dev Bir Buzul Kopmak Üzere

  • British Antarctic Survey uzmanları, daha önce 2020'de yok olacağını öngördükleri yaklaşık 500 km²'lik bir buzulun anakaradan kopmak üzere olduğunu açıkladı.
        

    26.03.2008 Bianet

    Britanyalı araştırma kuruluşu British Antarctic Survey (BAS), Güney Kutbu'nda yaklaşık 500 kilometrekare yüzölçümüne sahip bir buzulun Antartika'dan kopmak üzere olduğunu açıkladı.

    Bilim insanları elde ettikleri video ve uydu görüntülerine dayanan tespitin, küresel iklim değişikliğinin sonucu olduğunu söyledi.

    1993'te yaptığı açıklamada şu an kopmak üzere olan Wilkins buz kütlesinin 30 yıl içinde eriyeceğini tahmin eden profesör David Vaughan, "Olayların bu kadar hızlı gelişeceğini düşünmemiştim. Buz kütlesi küçük bir bağlantıyla duruyor –başına neler geleceğini birkaç gün içinde anlayacağız" dedi.

    Bölgeye giden BAS araştırma ekibinde yer alan Jim Elliot "Hiç böyle bir şey görmedim. Ana çatlağın üzerinden uçtuk ve dev buz kütlelerinin çakıl taşları gibi koptuğuna tanıklık ettik" dedi.

    Antarktika bölgesi son 50 yılda görülmemiş bir şekilde ısınmaya başladı. Son 30 yılda anakaradan kopan buz kütlelerinden altısı tamamen yok oldu.

    Vaughan "Küresel iklim değişikliği, Antarktika'nın güneyinde yer alan ve görece sabit olan buz kütlelerini de tehdit etmeye başladı. Wilkins kütlesinin kopması şimdilik deniz seviyesinde bir yükselmeye yol açmayacak, çünkü hala yüzüyor ama bu olay küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkisini bir kez daha gösterdi" diye ekledi.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/105883/kuresel-iklim-degisikligi-antarktikadan-dev-bir-buzul-kopmak-uzere
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu