YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Mart 2008

Söndü Sanılan Yangınlar Tekrar Tekrar Başladı

  • Şiddetli fırtınada yayılan alevler nedeniyle Trabzon'da 120 hektar orman ve çalı, Rize'de 100 hektar ormanlık alan zarar gördü.    

    26.03.2008 Radikal

    TRABZON/RİZE/İSTANBUL - Şiddetli lodos fırtınası, orman yangınları sezonunu 'erkenden' başlattı. Şiddetli fırtınada yayılan alevler nedeniyle Trabzon'da 120 hektar orman ve çalı, Rize'de 100 hektar ormanlık alan zarar gördü. Mart ayı nispeten nemli bir ay olmasına rağmen meydana gelen ve büyüyen yangınlarda zarar gören alanın toplamı 210 hektarı (417 futbol sahası) buldu.

    Trabzon'da önceki geceden beri birçok ilçede çıkan örtü yangınlarında 120 hektar çalılık ve otluk alanla 15 ev zarar gördü. Vali Nuri Okutan, "Çay bahçelerindeki çalıların yakılmasına, şiddetli rüzgâr ve sıcak hava da eklenince yangınlar çıktı. Yangınların birçoğu kontrol altına alındı" dedi.

    Görülmemiş sıcak ve lodos

    Trabzon Meteoroloji Bölge Müdürü Numan Çam, mart ayı sıcaklık ortalamalarının çok üstünde bir hava sıcaklığıyla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Çam, "Hava sıcaklığını dün 33, bugün 31 santigrat derece ölçtük. Ayrıca lodosun da etkisiyle sıcaklık değeri fazla hissediliyor" diye konuştu.

    Karadeniz'i kızıla boyayan yangınlardan biri de Rize'nin Fındıklı ilçesindeydi. Güzelyalı mevkisinde çay bahçesinden topladığı kuru dalları evinin önünde yakmak isteyen Ahmet B.'nin yaktığı ateş ormana sıçradı. Vatandaşlar ve itfaiyenin yardımıyla söndürülen alevler, önceki gece şiddetli rüzgârın etkisiyle yeniden canlandı. Rize Valisi Kasım Esen, yangında zarar gören ormanlık alanın 100 hektarı bulduğunu söyledi.

    Erdoğan'ın köyünde alevler

    Rize'de bir süreden beri devam eden yangınlardan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba ocağı Rize'nin Güneysu ilçesi Dumankaya Köyü de etkilendi. Rize Valisi Kasım Esen "Vatandaşlarımız çay bahçelerinde yaptıkları temizlik sonrası topladıkları çalılıkları yakıyor. Ateş lodosla ormanlık alana sıçrıyor" dedi.

    İstanbul Beykoz'da da Örnekköy'ün Tepetarla mevkisindeki çamlık alanda, önceki gün henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgârın etkisiyle kısa sürede 10 bin metrekare alana yayıldı. (dha, aa, Radikal)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=251162    

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu