30.03.2008 Radikal
AA - MERSİN/ADANA - Mersin sahillerindeki akdeniz foklarının sayısı yeni doğan yedi yavruyla 45'e ulaştı! Mersin kıyılarındaki koloninin Türkiye'deki en büyük ve sürekli üreyen tek akdeniz foku kolonisi olduğunu vurgulayan ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cemal Gücü, bugün dünyada sadece 500 akdeniz foku yaşadığını hatırlattı.
Doç. Dr. Gücü'nün verdiği bilgiye göre akdeniz foklarının (monachus manachus) sayısının artması geniş kapsamlı, titiz bir koruma çalışmasıyla mümkün oldu: "16 millik bir bölge, trol ve gırgırla endüstriyel avcılığa kapatıldı. Buradaki foklar Kıbrıs yakınlarına kadar gidip tekrar yuvalandıkları yerlere dönüyor. Sonuçlar geleceğe yönelik umut veriyor. Yılın 12 ayı sürekli mağaraların içine yerleştirilen kameralarla izleme altına aldığımız fokların sayısının daha da artmasını istiyoruz, Akdeniz'de yüzerken veya tekneyle gezerken her an fokla karşılaşma olasılığı artıyor. Yaptığımız çalışmalar umut verici, ama bu konuda tehditler de bizi bekliyor."
Nesli tükenme tehlikesi altında olan akdeniz foklarının yüzde 10'u Doğu Akdeniz kıyılarında yaşıyor. 1994 yılında var olup olmadıkları bile bilinmeyen akdeniz fokları, titiz bir çalışmayla belgelendi. 2007'de Mersin civarında 38 fok tespit edildi. Sonra bunlara yedi yavru eklendi.
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=251628
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
ODTÜ’nün yapay zekâ destekli “Karadeniz Dijital İkizi” ile iklim, balıkçılık, enerji ve kirlilik...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
İklim krizi kakao üretimini tehdit ediyor. Çikolatasız bir geleceği önlemek için bilim insanları...
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013