YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2008

EGEÇEP'den 'Su Yönetmeliği'nin İptali İçin Dava

  • EGEÇEP Derneği, yönetmelik değişikliğinin bazı maddelerini iptali için dava açıyor.

    14.04.2008 Birgün

    EGEÇEP Derneği, yönetmelik değişikliğinin bazı maddelerini iptali için dava açıyor. İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi kanalıyla Danıştay Başkanlığı'na gönderilen dava dilekçesinde içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sorunlarından birinin, temiz su kaynaklarının hızla azalması, suya erişimin zorlaşması ve su yoksulluğunun giderek artması olduğu vurgulandı.

    'Sular hızla kirleniyor'

    Dava dilekçesinde, dünyadaki su kaynaklarının hızla tükenmekte ya da kirlenmekte olduğuna vurgu yapılarak, "Ülkemiz 'su stresi' çeken ülkeler arasında. Su kaynakları hızla tükenmekte ya da kirlenmekte, 20 yıl önce kişi başına 4 bin metreküp su düşüyordu, bugün 1430 metreküp su düşüyor.

    Bilimsel araştırmalarda, 2030 yılına kadar ülkemizde kişi başına düşen su miktarının 1/3 oranında azalacağı, bin metreküpün altına ineceği uyarısında bulunuluyor, 30-35 yıl sonra Türkiye'nin çöl halini alacağı tahminleri yapılıyor" denildi.

    'Dava açmak kaçınılmaz oldu'

    Bu olumsuz tablo karşısında, dava konusu yönetmeliğin daha bir önem kazandığına dikkat çekilerek, "Yönetmeliği incelediğimizde, kimi düzenlemeleri, su kaynaklarının korunması, kirlenmesinin önlenmesi amacını sağlayamayacağını, önceliğin yönetmeliğin amacı olan suyun korunmasına verilmediğini görüyoruz. Bu yüzden bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur" diye kaydedildi.

    Yönetmelikte iptali istenen maddeler

    Kısa Mesafeli Koruma Mesafesi 200 metre kısaldı. Kısa mesafeli koruma alanı içinde kirletici olabilecek yapılara bir anlamda 'af getirildi. Uzun Mesafeli Koruma Alanında çöp depolama alanı ve bertaraf tesisi kurulabilecek Atıksu deşarj iznine aykırı davranan kirleticilere bir yıla kadar kirletme serbestliği tanınıyor.

    http://www.birgun.net/bolum-56-haber-62393.html#haber_basi

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu