YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Mayıs 2008

Kaçak Dolguya Üçüncü Ceza

  • Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda denize kaçak dolgu yapan MNG Holding A.Ş.'ye bağlı Günal İnşaat Turizm Limited Şirketi'ne para cezası kesildi.

    02.05.2008 Hürriyet

    Muğla'nın Güllük Körfezi'ndeki Pina Yarımadası'nda denize kaçak dolgu yapan MNG Holding A.Ş.'ye bağlı Günal İnşaat Turizm Limited Şirketi'ne İl Özel İdare Genel Sekreterliği tarafından da 25 bin YTL para cezası kesildi. Daha önce iki kez para cezası kesilen şirkete gerekli izinleri alması için verilen sürenin dolmak üzere olduğunu belirten Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, 5 Mayıs'ta dolgunun kaldırılmasını isteyeceklerini söyledi.

    Koruma altındaki halepçamı ile kaplı Pina Yarımadası'nda ormandan kiraladığı 85 dönüm arazide beş yıldızlı, 1200 yataklı turistik tesis inşa eden, çıkan hafriyatı da yarımada ve Çomça Koyu'na iskele yapmak için döken MNG Holding A.Ş.'ye ilk cezayı Liman Başkanlığı kesti. Başkanlık, Kıyı Kanunu'na muhalefetten 10 bin YTL, Milas Kaymakamlığı da Çevre Kanunu'na muhalefetten 11 bin 500 YTL ceza uyguladı. Şirkete şimdi de Muğla İl Özel İdare Müdürlüğü, Çevre Kanunu'na muhalefetten 25 bin YTL para cezası kesti. Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, Özel İdare Müdürlüğü'nce verilen para cezasının şirkete gönderildiğini belirtti.

    Süre 4 Mayıs'ta Bitiyor

    Şirkete izinler için verilen bir aylık sürenin 4 Mayıs akşamı dolacağını söyleyen Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, şöyle dedi: “Şirket hala izinleri alamadı ve bize bununla ilgili başvurusu olmadı. Ancak ÇED raporu almak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirkete 5 Mayıs sabahından itibaren denize döktüğü dolgu ve hafriyatı döktüğü gibi geri alması gerektiğini belirten resmi yazımızı ilettik. Dolguyu, vereceğimiz bir süre içinde geri almazlarsa şirket hakkında tutanak tutup mahkemeye vereceğiz. Dolgunun denizden devlet tarafından alınmasını ve yapılan tüm masrafların şirketten tahsil edilmesini sağlayacağız. MNG Holding A.Ş. bölgeye beş yıldızlı güzel bir turistik tesis kazandırmayı düşünürken cenneti cehenneme çevirdi. Yapacağı tesis için şirkete teşekkür ederken beklemediğimiz bir durumla karşılaştık.”

    MNG Holding A.Ş.'nin Pina Yarımadası'na adım attığı günden bu yana ağaç katliamı yapıp denizi doldurduğunu, çevre cinayetlerini uyarılara rağmen fütursuzcu sürdürdüğünü iddia eden Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan “MNG Pina Yarımadası'nda devletin bürokratlarıyla birlikte sorun olmaya devam ediyor. MNG Holding A.Ş. Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın ‘Ne olmuş yani...' açıklamasıyla cüretkarlığını gösteren şirketin yöneticilerine teşekkür plaketi verildi. Bir heykelleri dikilmediği kaldı” dedi.

    Mehmet Nazif Günal'ın orman arazisinden aldığı tahsisli araziyi bir an önce devlete iade etmesini belirten Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aksi takdirde Bodrum'un girişine Günal'ın heykelini dikerek Çevre ve Doğa Katili ilan edeceğiz. Artık gelinen noktada ne Bodrum ne Güvercinlik ne de Milas halkı bu sermayeyi cennet koylarımızda görmek istiyor. Orman arazilerinde, turizme tahsis ve imara açmada ‘Kamu menfaati' ilkesi temel ilke sayılmıştır. Kamuya ait alanların işgalinden kamunun ne menfaati olabilir? Kamu vicdanının örselenmesinden kamunun ne çıkarı olabilir? Daha bölgeye kazmayı vurduğu andan itibaren anayasanın ‘Kıyıların kullanımı halka aittir' ilkesini çiğneyerek Güvercinlik halkına Pina kıyılarını yasaklayan, çitlerle çeviren MNG'nin bu uygulamasından kamunun ne beklentisi olabilir.”

    Türkiye Yeşilleri kurucu üyesi Bilge Contepe de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı Bodrum'a davet etti. Bakan Günay'ın çevre cinayetini yerinde inceledikten sonra tahsisi iptal etmesi gerektiğini belirten Contepe, “Geçen yıl benzer şekilde tahsise dayalı durum Bodrum Yarımadası'nda 4 bölgede söz konusuydu. Devletin tahsis ettiği bu yerleri Danıştay 6'ncı Dairesi kararı ile geri aldık. Peşkeşten kurtardık. Gerekirse gene aynı yolu kullanıp tahsisi iptal ettireceğiz” dedi.

    Bakan Ertuğrul Günay'ı bu duruma son vermeye çağıran Contepe, “Devlet bu adımı atmakta ayak direrse hukuk yolu ile adaletin yerine gelmesini sağlayacağız. Böyle bir gelişmenin de kimin ayıbı ve utancı olacağı yorumunu kamuoyunun yorumuna bırakıyoruz. Ayrıca şirkete yeni bir süre verilmesi düşünülüyormuş, bu şirkete şimdiye kadar tanınan ayrıcalık kimseye tanınmadı. Sürekli süre verilmesi oyunun bir parçası. Ancak bu işin peşini bırakmayacağız. Şirket dolguyu almaz ve tahsis iptal edilmezse sert eylemler yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

    http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=8841049&tarih=2008-05-02

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu