YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Mayıs 2008

Aliağa Termik Santraline Karşı Dava

  • İzmir’in Aliağa ilçesinde termik santral kurmak isteyen Enka Şirketi’ne verilen lisansın iptalini isteyen meslek odaları ve çevre örgütleri, Danıştay’a dava açtı.

    14.05.2008 Bianet

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, İzmir’in Aliağa ilçesinde ithal kömürle çalışan bir termik kurmak isteyen Enka Şirketi’ne 6 Mart'ta lisans izni vermişti.

    Termik santralin Aliağa’daki kirliliği artıracağını belirten Ziraat ve Çevre Mühendisleri Odaları ile Çağdaş Hukukçular Derneği ve Ege Çevre ve Kültür Platformu, Danıştay’a dava açtı. Ayrıca, bölge halkı da önümüzdeki günlerde bireysel olarak davalar açacak.

    Danıştay’a gönderilmek üzere İzmir Bölge İdare Mahkemesine verilen dilekçede, 18 yıl önce bölgeye yapılmak istenen termik santralin halk tepkisi sonucu alınan yargı kararıyla engellendiği hatırlatıldı. Dilekçede, "Aynı tesisisin yeniden gündeme getirilmesi, binlerce insanın sağlıklı çevrede yaşama iradesinin ve yargı kararlarının arkasına dolanılması ve yok sayılması anlamına gelmektedir" denildi.

    “Santral tüm bölge için çevresel felaket yaratacak”

    Termik santralin yalnızca Aliağa için değil, İzmir kenti ve Kuzey Ege kıyıları için büyük bir çevresel felaket yaratacağına dikkat çekilen dava dilekçesinde, şu görüşler dile getirildi: “Özelde Ege bölgesinin ancak genelde tüm ülkemizde ormancılığın korunmasının zorunluluğu karşısında, bölgenin tarım ve orman işletmelerin işlemden etkileneceği açıktır. Özellikle bölgenin çok daha temiz ve ekonomik olan rüzgar ve güneş enerjisi gibi seçeneklere sahip olduğu gerçeği de bir başka olgu olarak karşımızda durmaktadır. Aliağa’da Kurulu bulunan sanayi tesisleri nedeniyle Aliağa ve yöresinin, zaten kirliliğin yoğun yaşandığı ve sınır değerlerin fazlasıyla aşıldığı bir bölge halini aldığı ortadadır. Demir Çelik Fabrikaları, Gemi Söküm Tesisleri ve diğer tesislerin yarattıkları kirlenme nedeniyle, Aliağa yöresi zaten çevre sağlığı ve canlı yaşamının çok büyük risk altında olduğu bir bölge halini almıştır.”

    "Santral hukuka aykırı"

    1991'de Danıştay’a sunulan bilirkişi raporuna da dava dilekçelerinde yer veren meslek ve çevre örgütleri, anayasanın ve yasaların ilgili maddelerini hatırlatarak, Aliağa’da kurulacak bir termik santralin hukuka ve Türkiye’nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirtti. Dilekçede yürütmenin durdurulması ve ENKA şirketine verilen lisansın iptali istendi.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/106942/aliaga-termik-santraline-karsi-dava

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu