YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Haziran 2008

Dünyanın Gündemi Gıda

  • 04.06.2008 Milliyet

    BM, AB, OECD ve İKB gıda sorununu masaya yatırdı. BM Roma’da zirve düzenledi. BM Genel Sekreteri gıda üretiminin acilen artırılması gerektiğini söyledi. Hızla yükselen gıda fiyatlarının tüm dünyayı tehdit ettiği belirtildi

    Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, açlık sorunuyla mücadelede hükümetlerin yeni politikalar üretmek durumunda olduklarını belirterek, “Dünyanın daha fazla gıda üretimine ihtiyacı var. Talep artışı doğrultusunda, 2030’da dek gıda üretimini yüzde 50 oranında artırmak gerekiyor” dedi.

    BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Roma’da devlet başkanları ve bakanlar düzeyindeki zirve toplantısı dün başladı. 100’ü aşkın ülkenin temsil edildiği toplantıda dünya liderleri, üç gün boyunca, iklim değişikliği ve biyoenerjinin gıda güvenliğine yönelik tehditlerine çözüm arayacaklar. Toplantının açılışında konuşan Ban Ki-Moon şunları söyledi: “Gıda güvenliğine yönelik tehditler, geçmişte benimsenmiş politikaları gözden geçirmek için de bir fırsat teşkil ediyor. Gıda politikalarında bir atılım gerçekleştirilmesi kaçınılmazlaşmıştır. Hükümetler bu olgu doğrultusunda yeni gıda politikaları geliştirmek durumundadırlar. Krizi, ancak işbirliğiyle aşabiliriz. Çözüm için hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Zira 2015’te dünya nüfusu 7.2 milyar olacak.”

    Papa: Kaynak var

    Papa 16. Benedictus ise FAO zirvesine hitaben kalem aldığı mesajında, “Üretim ve kaynaklar açısından her türlü imkâna sahip olan bir dünyada, açlık ve kötü beslenme kabul edilebilir bir olgu değildir” dedi.

    AB çözüm arıyor

    Bu arada, şimdiye dek gıda ve enerji fiyatlarındaki rekor yükselişin geçici olduğunu savunan AB maliye bakanları tutum değiştirerek yüksek fiyatlarla birlikte yaşamanın yollarının bulunması konusunda uzlaştı.

    AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi’nin ardından basın toplantısı düzenleyen Slovenya Maliye Bakanı Andrej Bajuk, piyasalardaki fiyat hareketlerine “daha etkin karşılık verebilmenin” yollarını araştırdıklarını açıkladı.

    http://www.milliyet.com.tr/default.aspx?aType=HaberDetay&Kategori=ekonomi&ArticleID=762599&Date=04.06.2008&ver=59
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu