YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Haziran 2008

Akgöl Sazlıkları 'Hayat' İle Canlanacak

  • 07.06.2008 Radikal

    KONYA - Bir zamanlar 20 bin hektarın üzerinde alanı ile binlerce kuşa ev sahipliği yaparken bugün büyük ölçüde kuruyan Konya’nın Ereğli ilçesindeki Akgöl Sazlığı’nın, Ereğli Belediyesi ile DSİ tarafından hazırlanan "Hayat" projesi ile canlandırılması planlanıyor.

    Ereğli Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan, 1980’li yıllara kadar flamingo, tepeli pelikan, Macar ördeği gibi yaklaşık 150 türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan 20 bin hektarlık Akgöl Sazlığı’nın, zaman içinde küresel ısınmanın neden olduğu kuraklık, vahşi sulama yöntemlerinin kullanılmaya devam edilmesi gibi nedenlerde kuruduğunu söyledi.

    Şu anda, yağışlara rağmen ortasında çok az su bulunan Sazlığın, yaklaşık 20 yıl önce dünyanın en önemli 16’ncı sulak alanı durumunda olduğunu, ancak bugün sulak alan özelliğini kaybettiğini ifade eden Özdoğan, "Biz belediye olarak bu sazlığın ve bölgenin kurtarılması için çeşitli projeler üzerinde çalıştık. Birçok proje geliştirdik. Bu çerçevede sazlığa giden kanalizasyon suyunun temizlenmesi için arıtma tesisi kurduk. Tesisimiz şu anda su tutmaya başladı. Artık Akgöl sazlığına buradan temiz su gidecek" dedi.

    Özdoğan, alanı besleyen İvriz Barajı’nın suyunun da salma sulama yönteminin kullanılması nedeniyle Akgöl’e yetmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

    Hayat Projesi

    "Bu barajdan çekilen suyun daha tasarruflu kullanımını sağlayarak Akgöl Sazlığı’na aktarılması için DSİ ile ’Hayat’ adını verdiğimiz bir proje hazırladık. Ereğli’deki 41 bin hektarlık sulama alanını kapsayacak proje ile İvriz Barajı’nın suyu basınçlı sistem ile borularla yer altına alınarak tarlalara ulaştırılacak. Yani bir anlamda çiftçi hiçbir enerji gideri olmadan tarlasına kadar gelen suyu damlama sulama yöntemiyle kullanabilecek. Burada çiftçilerimizden kapılarına kadar gelen suyu, damlama sulama yöntemine geçerek tasarruflu kullanmalarını istiyoruz. Zaten onlar da bu bilinçteler. Büyük kısmı da damlama sulama sistemine geçti."

    Şu anda Ereğli’nin yılda 400 milyon metre küp su kullandığını bunun yarısının İvriz Barajı’ndan karşılandığını dile getiren Özdoğan, bu proje ile yüzde 70 oranında su tasarrufu sağlanarak, kullanılan su miktarının 150 milyon metreküpe düşürülmesinin planlandığını bildirdi.

    Sazlıklar 10 yıl içinde kurtarılabilir

    Böylece tasarruf edilen 50 milyon metreküp suyun Akgöl Sazlığı’na aktarılarak, gölün zaman içinde eski haline dönmesini sağlayacaklarını dile getiren Özdoğan, "2009-2010 yılında hayata geçmesi planlanan proje ile Akgöl Sazlıkları’nı 10 yıl içinde kurtarabiliriz. Proje yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek. Bu projenin çizimini ihale eden DSİ, yaklaşık 2,5 milyon YTL harcadı. Çiftçi, projeyi hayata geçirecek olan firmaya, kullandığı suyun karşılığında çok düşük bir ücret ödeyecek" diye konuştu.

    Özdoğan, şu anda projenin hayata geçirilmesi için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=882144&Date=09.06.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu