YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2008

"Kyoto İçin AB Baskısı Olmadı, Biz Karar Verdik"

  • 09.06.2008 CNn Türk

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasıyla ilgili, ''Bazıları diyor ki, (AB baskısıyla kabul ettiniz). Biz oturduk, İklim Değişikliği Komisyonu'nda kendimiz karar verdik. Bundan kimsenin haberi yoktu. Baskı falan olmadı'' dedi.

    Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne bir an önce taraf olması gerektiğini söyledi.
     
    Gerek AB ülkeleri, gerekse diğer ülkelerle yapılan toplantılarda, protokole taraf olmamanın psikolojik anlamda büyük baskı oluşturduğunu kaydeden Eroğlu, "(İklim değişikliğine ilişkin tedbirleri almayacak mısınız?) gibi sorulara muhatap oluyorduk. Halbuki biz gereken tedbirleri zaten alıyorduk. İklim değişikliğiyle ilgili bir komisyon oluşturmuştuk. Hatta bizim özel şartlarımız kabul edilmişti Marakeş'te" diye konuştu.
     
    Eroğlu, iklim değişikliğiyle ilgili tüm bakanlıkların temsilcilerinin bulunduğu komisyonda, taraf olma konusunun tartışıldığını, sonuçta üyelerin tümünün protokole taraf olunması konusunda olumlu görüş bildirdiğini anlattı.
     
    Bunun üzerine, Dışişleri Bakanlığı'na, "protokole taraf olunması gerektiği" yönünde yazı gönderdiğini anımsatan Eroğlu, "Durumu, Bakanlar Kurulu'na arz ettik. Başbakanımız başta olmak üzere tüm bakanlar, konunun önemli ve uygun olduğuna karar verdi. TBMM'ye sunulan yasa taslağının esası bir madde" dedi.
     
    Eroğlu, "Ben OECD ülkeleri toplantısında,Türkiye'nin çevre performansının değerlendirilmesine ilişkin toplantıya katıldım. Bu toplantıda raporlarımız değerlendirildi. Orada, Kyoto'ya taraf olmamızla ilgili 'konu Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü, TBMM'ye sevkedilecek' dediğim zaman baktım, yüzlerini inanılmaz bir sevinç kapladı. Pozitif bir enerji yansıdı. Görüşmelerin seyri de olumlu oldu" diye konuştu.
     
    "Doğrusu ben de daha önce 'Kyoto bize büyük sorumluluk yükleyecek' diye düşünüyordum" diyen Bakan, "Gelişmekte olan ülkeyiz, niye imzalayalım, niye onaylayalım' diyordum. Tüm raporları dikkatlice okuyunca, bunun böyle olmadığını fark ettim. Bu yüzden onaylanmasına karar verdik" ifadesini kullandı.
     
    "Türkiye üzerine düşeni yapıyor"
     
    "Kyoto bize hiçbir sorumluluk getirmeyecek, ağır sanayide olsun, diğer alanlarda olsun" diyen Eroğlu, ilgili kurumlardan masada anlatılacak özel şartları belirmek için yardım istediklerini ifade etti.
     
    Eroğlu, "Özel şartlarımızı belirlememiz gerekiyor. Oturup onu konuşmamız gerekiyor" dedi.

    http://www.cnnturk.com/BILIM_TEKNOLOJI/BILIM/KURESEL_ISINMA/haber_detay.asp?PID=1600&haberID=468298
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu