YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2008

Kızılırmak'ta Yeni Bir Kuş Türü Gözlemlendi

  • 24.06.2008 CNN Türk

    Türkiye'nin önemli sulak alanlarından olan ve ''kuş cenneti'' diye adlandırılan Kızılırmak Deltası'ndaki gözlemlerde delta için yeni bir tür olduğu bildirilen ''yeşil arı kuşu'' adlı türün tespit edildiği bildirildi.

    "Ulusal Kuş Halkalama Programı" kapsamında Kızılırmak Deltası'nda çalışma yapan 19 Mayıs Üniversitesi Ornitolojik (kuş bilimi) Araştırmalar Merkezi görevlisi Ornitolog Kiraz Erciyas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deltada bugüne kadar gözlemlenmeyen bir kuş türüne rastlandığını söyledi.

    "Yeşil arı kuşu" (Merops superciliosus) olarak bilinen türün Kızılırmak Deltası'nda ilk kez tespit edildiğini belirten Erciyas, bu türün genellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Iğdır Ovası'nda genellikle yaz aylarında görüldüğünü anlatan Erciyas, şu bilgileri verdi:

    "Deltada devam eden çalışmalarımızda Kızılırmak Deltası için yeni bir tür olan yeşil arı kuşu gözlemledik. Deltada ilk kez görülen bir tür. Bu dönem toplam olarak 11 adet yeşil arı kuşunun varlığını tespit ettik. Daha önceki çalışmalarımızda bu türe rastlamamıştık. Bu nedenle deltaya ilk kez geldiğini düşünüyoruz."

    Kızılırmak Deltası'nın flora ve faunası ile her geçen gün yeni bir türü barındırdığının ortaya çıktığını da belirten Erciyas, Göksu Deltası'nda 332 kuş türünün belirlendiğini, Kızılırmak Deltası'ndaki yeni tür ile birlikte kuş türü sayısının ise 328'e yükseldiğini söyledi.

    Erciyas, yeni tür ile gözlemlenen kuş türü sayısı 328'e yükselen deltanın böylece Türkiye'de kuş türü bakımından en zengin ikinci delta konumunda bulunduğunu da bildirdi.

    Kızılırmak Deltası

    Samsun'un Bafra İlçesi'nde Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

    Delta ayrıca, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile ülkemizin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

    Bugüne kadar yaklaşık 150 dolayında türün ürediği belirlenen ve kış döneminde ise 100 binin üzerinde su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik öneme sahip bulunuyor.

    http://www.cnnturk.com/YASAM/haber_detay.asp?PID=223&HID=1&haberID=473396
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu