YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Temmuz 2008

Bu deniz bir zamanlar maviydi

  •  

    01/07/2008 - Radikal

    Çatalağzı Termik Santrali'nde kül havuzu yapılmayınca denizin rengi değişti. Havuzun inşasına devam edildiği için yasaya göre santrale bir yaptırım uygulanamıyor. 

    ZONGULDAK - Zonguldak'ta, deniz kenarında kurulu bulunan Çatalağzı Termik Santrali'nden her gün denize boşaltılan yaklaşık 2 bin 500 ton kül, poyrazla birlikte sahil ve plajlara kadar ulaşarak denizin rengini değiştirdi. Denizin üzerinde yağ tabakası gibi görünen külün içinde denize girenler, yaşanan çevre kirliliğine tepki gösterdi. Santralin yakınındaki Kilimli Beldesi’nin Belediye Başkanı Ali Aslankılıç da denizin üzerindeki kül tabakasının fotoğraflarını çektirerek İl Çevre Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Santral yetkilileri, külün denize boşaltılmaması için yapılan kül barajının inşaatının devam ettiğini, Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise Çevre Kanunu gereği arıtma tesisi inşaatı devam eden tesislere inşaat bitinceye kadar bir yaptırım uygulanamadığını söyledi.

    Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde kurulu bulunan ve 1948 yılında yapılan Çatalağzı Termik Santrali'nin denizde yarattığı çevre kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun kullanmadığı taşkömürü atığı olan kömürleri yakıt olarak kullanan santralde elektrik üretimi sırasında açığa çıkan atık kül, borular aracılığıyla denize boşaltılıyor. Santralden her gün boşaltılan yaklaşık 2 bin 500 ton külün denizde ortaya çıkardığı kirlilik çevre halkının tepkisini çekiyor. Poyraz ile birlikte denizde yayılan kül, sahil ve plajlara kadar ilerledi.

     Plaj kül tabakasıyla kaplı
    Yaz sezonuyla birlikte plajlarda denize girenler, denizin üzerinde yağ tabakası gibi görünen kül nedeniyle santrale ve yetkililere tepki gösterdi. Zonguldak'ta kentin en gözde plajlarından olan Kapuz Plajı'nda dün görünen ve denizin üzerini kaplayan kül tabakası tatilcileri isyan ettirdi. Tatilcilerin bir çoğu yağ tabakası gibi görünen kül nedeniyle denize girmeyerek güneşlenmeyi tercih etti. Bazı gençler ve çocuklar ise kül tabakasının içinde yüzdü. Tepeden çekilen fotoğraf ve görüntüler, plajda yaşanan kirliliği gözler önüne serdi. Tatilcilerin bazıları, “Deniz kül kaplı. Burada denize girilmez” diyerek tepkilerini dile getirdi.

     Başkan kirliğiği belgeledi
    Termik santralin 7 kilometre uzağında bulunan Kilimli Belde Belediyesi Başkanı DP'li Ali Aslankılıç da santralden denize boşaltılan ve Kilimli sahilinde bir futbol sahası büyüklüğünde denizi kaplayan kül tabakasının fotoğrafını çektirdi. Santralin yarattığı kirliliği bir fotoğrafçıya çektirdiği fotoğraflarla belgeleyen Başkan Aslankılıç, İl Çevre Müdürlüğü’ne şikayette bulunduğunu söyledi. Başkan Aslankılıç şöyle konuştu:

    “Geçen gün denizin üzerinde kül tabakaları gördüm. Bunun fotoğrafını çektirdim. İnsanlar şimdi denize giriyor. Denizde yaşayan bir sürü canlı var. Enerjiye de ihtiyacımız var. Ama bu külün de denize atılmaması için gereken tedbirlerin alınması lazım. Birileri para kazanırken, diğer taraftan insan sağlığı ile kimse oynayamaz. Bu atık kül, poyraz ile birlikte kıyılara kadar geliyor ve orada kalıyor. İnsanlar oralarda denize giriyor. Biz denizimizin temiz olmasını istiyoruz. Kül denizin içinde bizim için büyük bir sorun. Gerekli kurumlara gereken tepkiyi göstereceğiz.”

     Çalışmalar sürüyormuş
    Santral yetkilileri, yılda 1 milyar 850 milyon kilovat saat elektrik üretimi yapılan santralde TTK'nın taşkömürü atığı olan, ticari değeri olmayan, kalorisi düşük kömürlerin ana yakıt olarak kullanıldığını söyledi. Türkiye'nin elektrik enerjisinin yüzde 1,5’ini karşılaşan santralde elektrik üretimi sırasında kazanda gerçekleşen yanma olayı sonucunda kül ve atık gaz açığa çıktığını kaydeden yetkililer, “Atık gaz ‘elektro filtre’ adı verilen kül tutucu sistemden geçirilerek çevreye zarar vermeden atmosfere atılıyor. Açığa çıkan külün ise bir kısmı satılarak ülke ekonomisine geri kazandırılıyor. Bir kısmı ise denize boşaltılıyor” dedi. 25 Temmuz 2002'de yapımına başlanan kül barajı inşaatının 2005'te bitmesi gerektiğini, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle bu inşaatın tamamlanmadığına dikkat çeken yetkililer, “İnşaat yüzde 90-95 seviyesinde tamamlanmış durumda. Bu yıl sonuna doğru baraj devreye girecek. Böylece külün de denize boşaltılmasına son verilecek” diye konuştu.

    200 bin YTL ceza uygulanmış
    İl Çevre Müdürlüğü yetkilileri ise geçen yıl aynı santrale çevreye yaptığı diğer tahribatlar nedeniyle 200 bin YTL ceza uygulandığını, ancak denize boşaltılan kül için yapılan kül barajı inşaatının devam ettiğini, bu nedenle de 5491 sayılı kanun ile bazı maddeleri değiştirilen ve 13 Mayıs 2006'da yürürlüğe giren Çevre Kanunu'nun geçici 4'üncü maddesi gereği, baraj inşaatı bitinceye kadar denize kül boşaltan santral hakkında bir işlem yapılamayacağını söylediler. Yetkililer, kanun gereği arıtma tesisi inşaatına başlayan firma ve tesislere, inşaatlarını bitirinceye kadar süre tanındığının açıkladı. Uzmanlar ise denizin üzerinde oluşan kül tabakasının insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmadığını, ancak yarattığı çevre ve görüntü kirliliğinin yanında, güneş ışınlarının ve oksijenin denizin dibine ulaşmasını engellediğini ve denizin dibinde balık ve canlı oluşmasının zorlaştığına dikkat çekti. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=886168&Date=03.07.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu