YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2008

Taş Ocakları Kurşunlu Şelalesi Çevresindeki Suları Kuruttu

  • 14.07.2008 bianet

    Taş ocakları Antalya’daki Kurşunlu şelalesinin çevresindeki ormanları yok edince sular kurudu. TTDK ve civar köylüleri taş ocağının kapanmasını, kuruyan ormanlık alanın ağaçlandırılmasını ve madencilik yasasının değişmesini talep ediyor.

    Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTDK) Antalya Şubesi ve Kurşunlu, Güloluk ve Yeşil Karaman Derneği Köylüleri yaptıkları ortak açıklamada Kurşunlu Şelalesi'nin de kuruma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söylediler.

    Dernek ve köylülerin açıkladığı bilgiye göre Kurşunlu Şelalesinin çevresinde Kurşunlu, Yeşil Karaman ve Güloluk Köyü Sınırlarında bulunan 950 dönümlük Kızılçam ormanında taş ocağı nedeniyle orman kıyımı oldu ve de su havzasının tahribiyle sular kurudu.

    Yakında Kurşunlu Şelalesi'nin suyu kuruyacak

    Taş ocağının Kurşunlu şelalesine yakınlığı yaklaşık 10 km ve Kurşunlu şelalesine giden su kaynağının ana noktası.
    Bu gelişmeye göre olası etkilerini TTDK ve köylüler şöyle sıralıyor:

    "Kuruyan sular Güloluk köyünün ve kurşunlu köyünün içme suyu kaynakları, tarım alanları da sulanamayacak ve köylülerin geçim kaynağı kalmayacak. Yer altı suları da kurumaya başladığı için köylülerin açtırdığı sondajlar daha da aşağılara indi."

    Bu kadarla sınırlı değil. Kurşunlu ormanları içinde çalışan taş ocağının son bir yıl içinde en az 15 kez patlattığı ve haftada bir köylülerin tüm şikayetlerine rağmen kaçak patlattığı dinamitler yüzünden ve yine taş ocağının yer altı sularını kullandığı üç adet kuyu nedeniyle yer altı suları iyice aşağıya inip azaldı.

    Küresel ısınmanın yükselmesinde ormansızlaşma yüzde 14 etkili

    TTDK "Doğaya verdiği zararlar bilindiği halde kapatılmayan taş ocağının sadece o işletmeciye kar sağlayan bir işletme olması ve binlerce köylüye zarar vermesi nedeniyle de adalet duygularını zedelediği ortada" diyor ve küresel ısınmaya dikkat çekiyor:

    "Küresel ısınmanın yüzde 49’u enerji kullanımından, yüzde 24 ‘ü endüstrileşmeden, yüzde 13'ü tarımdan, yüzde 14’ü ise ormansızlaşmadan kaynaklı yükseliyor."

    Dernek ve köylülerin talebi Kurşunlu ormanları arasında kalan son su kaynaklarının korunması için taş ocağının acilen kapatılması, kuruyan ormanlık alanın yeniden ağaçlandırılması, Madencilik yasasının da bütün bu uygulamaları engelleyecek nitelikte değiştirilmesi

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/108322/tas-ocaklari-kursunlu-selalesi-cevresindeki-sulari-kuruttu

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu