YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2008

Çevre Mühendisleri Odası: Orman Yangınları Tesadüf Değil!

  • 15.07.2008 Radikal

    ANKARA - TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Burçak Karaman Uysal, yaşanan son orman yangınları nedeniyle daha önce yaptıkları uyarıları dikkate almayan Hükümeti suçladı ve orman yangınlarının tesadüfi olmadığını vurguladı. Uysal, Türkiye’de orman yangınlarına yönelik önlemlerin hala söndürmeye yönelik önlemlerle sınırlı kaldığına dikkat çekerek, “orman yangınının çıkma olasılığı ilgili kuruşların üst düzey yöneticilerinin bilgisizliklerine ve beceriksizliklerine bırakılmamalı" dedi.

    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Uysal yaptığı açıklamada, Türkiye’de orman yangınlarının genel seçimler, ormanlar ve ormancılıkla ilgili hukusal düzenlemelerin gündemde olduğu dönemlerde arttığını savundu ve “Bu günlerde yine siyasilerce orman yangınlarının artmasına yol açabilecek hukuksal düzenlemeler ve tartışmalar yapılmakta. Turizmi Teşvik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun, bu yağma ve talan girişiminden sadece biri" dedi.

    Uysal, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2008 yılı Çevre Durum Raporu’nda yangınların çıkmasına yol açan birinci faktörün yüzde 95-99 oranında insan eli olarak ifade edildiğini hatırlatırken, “Bakanlığın bizzat kendisi tarafından 'insan eli' olarak ifade edilen 'el' hangi çıkar gruplarının, hangi siyasilerin, hangi sermaye gruplarının 'el'idir?" diye sordu.

    "Üst düzey yöneticiler beceriksiz"

    Uysal, Türkiye’de orman yangını çıkma olasılığının en aza indirilmesi ve en az zararla söndürülmesi gerektiğini söylerken, “yangın olasılığı ilgili kuruluşların üst düzey yöneticilerinin bilgisizliklerine ve beceriksizliklerine bırakılmamalı" diye konuştu.

    Uysal orman yangınlarının önlenmesi için şu önerileri sıraladı:

    • “Daha anlamlı,ayrıntılı ve sürekli veri tabanı oluşturulmalı,araştırmalar yapılmalı,
    • Orman yangınları ile ’mücadeleden’ sorumlu yönetsel yapı etkinleştirilmeli,
    • Başta yangınlara karşı dirençli yapıların oluşturulması olmak üzere orman yangını çıkma olasılığını azaltabilecek ormancılık uygulamalarına ağırlık verilmeli,
    • Başta ormanlarımızın içinde ve bitişiğinde yerleşik olanlar olmak üzere yurttaşlar ormancılıkla barıştırılmalı."

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=888597&Date=16.07.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu