YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2008

Her Gün Üç Bin Çocuk Ölüyor

  • 15.07.2008 Taraf

    Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı ve Çukurova Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Sedat Türkmen dünyada su kaynaklarının kirlenmesinden dolayı her gün üç bin çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

    Doç. Dr. Sedat Türkmen, insan bedeninin yüzde 60-70’ni oluşturan suyun, insanlığın bugünkü ve yakın geleceğindeki en büyük sorunlardan birini oluşturduğunu söyledi. Türkmen, “Dünya nüfusunun yüzde 43’ünden fazlası ortak su havzalarında yayılmış durumdadır. Dünyadaki 261 havza ülke sınırlarını aşmaktadır. Bu yüzden farklı toplumlar ve devletler paylaşım konusunda sık sık karşı karşıya gelmiştir. Tarih boyunca su sorunu ve savaşlarını görmekteyiz” dedi.  

    Kirli su günde 3 bin çocuk öldürüyor

    Dünyada kişi başına düşen su tüketimi ortalamasının yılda 7 bin 600 metreküp olduğunu, uzmanlara göre kişi başına bin 700 metreküpten az bir tüketimin yetersiz sayıldığına dikkat çeken Türkmen şöyle devam etti: “Bir kişinin günlük doğrudan su tüketimi 2-3 litre ve evsel kullanımı 20-300 litre arasında değişiyorken, tükettiği öteki besinlerin üretimi için günde 2 bin-3 bin litre su harcanmış olması gerekmektedir. Kişi başına su tüketimi her 20 yılda bir ikiye katlanmaktadır. Nüfus artış hızının iki katı bir hızla. Buna karşın, evlerde ve belediyelerde tüketilen su, toplamın yalnızca yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Endüstri ise toplam tatlı su tüketiminin yüzde 20-25’ini almakta, asıl tüketim ise tarımda olup, yüzde 65-70’dir.” 

    Türkmen, bugünkü dünya nüfusunun beşti birinin yani 1,2 milyar kişinin suyun yetersiz olduğu yerlerde yaşadığını, 500 milyon kişinin de bu durumun eşiğinde olduğunu, 1,6 milyar kişinin ise ekonomik nedenlerle suya ulaşamadığını kaydetti. Küresel ısınma, ormansızlaştırma, sulak alanların kurutulması, akarsulara pesitisit ve gübrelerin boşalması gibi nedenlerden dolayı temiz su varlıklarının üzerine ağır yükler yüklendiğinin altını çizen Türkmen, “BM raporlarına göre Avrupa’da yılda 11 milyar dolarlık dondurma yeniyor. Oysa, bütün dünya insanlarına temiz su ve güvenli kanalizasyon sistemi sağlayabilmek için yıllık 9 milyar dolar harcamanın yeteceği hesaplanıyor. Kötü kaliteli suların içilmesinden ötürü dünyada her yıl çoğu çocuk 5 milyon insan ölmektedir. Yine kirli sulardan dolayı günde 3 bin çocuğun öldüğü bilinmektedir” dedi.

    http://www.taraf.com.tr/haber.asp?id=12573

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu