YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2008

%100 Ekolojik Pazarlar’ın Üçüncüsü Samsun’da Açıldı

  • Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin yerel yönetimlerle işbirliği içinde 2006 yılında İstanbul Şişli’de, Mart 2008’de Antalya’da kurduğu %100 Ekolojik Pazarların üçüncüsü 12 Temmuz Cumartesi günü Samsun Gazi’de açıldı.

    Buğday Derneği danışmanlığında ve denetiminde ve Gazi Belediyesi tarafından yürütülecek %100 Ekolojik Pazar’ın açılışını Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım yaptı. Pazar, cumartesi günleri Gazi Kılıçdede Mahallesi’ndeki Ekolojik Yaşam Alanı’nda kuruluyor.

    Süleyman Kaldırım, Samsun’un ekolojik (organik) tarıma öncülük eden iller arasında yer aldığını belirterek, “Gazi Belediyesi olarak sağlıklı ürünleri ve üreticilerini tüketiciler ile buluşturuyor olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” dedi.

    Her cumartesi günü kurulacak ekolojik pazarda, doğa ve canlı sağlığına zararlı hiçbir yöntem, kimyasal ilaç, gübre ve katkı maddesi kullanılmadan üretilen kontrollü ve sertifikalı organik ürünler satılıyor. Buğday Derneği’nin tescilli markası olan %100 Ekolojik Pazarlar bu markaya ait ilke ve standartlar doğrultusunda yönetilip, denetlenmesi nedeniyle tüketiciye ek bir güvence sunuyor. Bafra, Çarşamba Ovaları, Gümüşhacıköy, Terme, 19 Mayıs, Alaçam, Ağcagüney’den birçok üreticinin katılacağı pazarda birçoğu birlik ve kooperatiflerden oluşan 30 tezgâh var. İstanbul Şişli’deki pazar fiyatlarının altında olacağı düşünülen Samsun Pazarı’nın en büyük avantajı ağırlıklı olarak yerel üreticilerin katılıyor olması ve pazarın lokomotifi olan sebze grubu için uzun yol maliyetlerinin eklenmemesi.

    Sağlık ve bereket için...

    Pazarda eğitim, bilgilendirme ve yerel organizasyon işlemlerini ise Buğday Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doç Dr. Ali Kemal Ayan önderliğinde, Samsun Buğday ekibi ve 19 Mayıs Üniversitesi Ekoloji Kulübü gönüllüleri üstleniyor. Ayan, “Samsun’daki herkese sağlık ve bereket getireceğine inanıyorum” diyor.

    Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği %100 Ekolojik Pazar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu ise Gazi Belediyesi’nin diğer yerel yönetimlere örnek olacak bir projeyi hayata geçirdiğini belirtiyor ve “Buğday Derneği olarak İstanbul, Antalya ve Samsun’dan sonra Türkiye’nin farklı bölgelerindeki yerel yönetimler aracılığıyla zincirin halkalarını artırmayı planlıyoruz” diyor.

    Samsunluların, organik (ekolojik) ürünlere daha kolay ulaşma imkânı bulacağı %100 Ekolojik Pazar’da ekmekten yumurtaya, zeytinyağından bala, bakliyat çeşitlerinden un çeşitlerine, temizlik malzemesinden fındık ezmesine çok farklı çeşitlerde mamül ürünlerle, mevsimin neredeyse tüm taze sebze ve meyve çeşitleri yer alıyor. %100 Ekolojik Pazarlar, hepsi büyük bir çabanın ürünü olan organik ürünlerin, Türkiye’de bilinirliğini ve talebini arttırmakla birlikte, % 90’dan fazlası ihraç edilen bu ürünlere Türk halkının da kolaylıkla ulaşabilmesini amaçlıyor.

    Detaylı bilgi için: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği www.bugday.org
    Leyla Aslan 0212.252 52 55 / Batur Şehirlioğlu 0538.8237243
    Ali Kemal Ayan 0536.3491924
    Samsun Gazi Belediyesi-Selim Güllüce 0362.4441919-360

    http://www.bugday.org/article.php?ID=2588

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu