26.06.2009 BBC Turkish
Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Amazon ormanlarında çiftçilere Fransa'nın yüzölçümünden büyük toprak verilmesini öngören tartışmalı bir yasayı onayladı. Yasa küçük arsaların bedavaya, daha büyük alanların ise piyasa fiyatına ya da biraz altına verilebileceğini öngörüyor.
Sao Paolo'dan BBC muhabiri Tim Hirsch'ün aktardığına göre, yasa ile Amazon ormanları içersindeki toprak mülkiyeti konusunda yaşanan karmaşaya bir son verilmesi amaçlanıyor.
Şu anda Amazon içinde yaşayan yüzbinlerce çiftçi üzerinde yaşayıp işledikleri toprakların mülkiyetine sahip değil.
Yasaya karşı çıkanlar ise bunun, yasadışı yollarla toprak gaspedenlere af çıkarılması anlamına geldiğini ve ormanın asıl yerli halklarına karşı yapılmış bir haksızlık olduğunu söylüyorlar.
Cumhurbaşkanı Lula, büyük toprak sahipleri ya da şirketlerin yararına olabilecek bir çok tartışmalı maddeyi veto etti;ama büyük arazileri satın alan kişilerin, bu arazileri en az on sene ellerinde tutmasını talep etmedi, yerine arazinin satın alındıktan sonra üç yıl içinde satılmasına izin veren bir ifadenin kalmasına izin verdi.
Çevre koruma grupları da, üç yıl sonra daha büyük toprakların satılabilmesinin yolunu açan yasanın, yeni orman arazilerine el konması sonucunu doğurabileceği uyarısında bulunuyor.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Coldplay, eski albümlerini geri dönüştürülmüş plastikten üretilen plaklarla yeniden yayımlıyor.
BM Okyanus Konferansı umut verdi, ama asıl mesele: Bu sözlerin arkasından somut adımlar gelecek mi?
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
Avrupa Çevre Ajansı’na göre iklim değişikliği ve doğa kaybı, kıtanın yaşam kalitesi, refahı ve gücü...
Hükümetlerin fosil yakıt üretim planları, Paris Anlaşması hedefleriyle çelişiyor; 2030’da gerekenin...
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013