YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Mart 2011

TBMM Çevre Komisyonu toplandı

  • 28 Şubat 2011 Cumhuriyet

    TBMM Çevre Komisyonu'nda, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısı hakkındaki görüşlerini aktardı.

    Komisyon Başkanı Haluk Özdalga, toplantıda, tasarının hazırlanış sürecinde konuyla ilgili tek bir kişinin bile eleştiri ve görüşlerini dikkate aldıklarını ifade etti. Tasarıya ilişkin daha somut eleştiriler yapılmasını isteyen Özdalga, ''Tasarı, AB Habitat Direktifine aykırıdır'' şeklindeki genel eleştirileri doğru bulmadığını ifade etti. TEMA temsilcisi Mahir Gürbüz, flora ve faunanın yaşamını sürdürdüğü toprak ve suyun tasarıda yeteri kadar yer almadığını eleştirdi. Gürbüz, ''Tasarı, toprak ve suyu da kavramalı. Oysa tasarının daha çok canlı materyale odaklandığını görüyoruz'' dedi. Gürbüz, devletin, yasanın uygulanmasına ilişkin görevlerinin özel bir maddede düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

    TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Murat Taşdemir de tasarının ''amaç'' kısmından ''kullanma'' çalışmalarına atıfta bulunan ifadelerin çıkarılması talebinde bulundu. Söz konusu maddede yer alan ''koruma-kullanma'' dengesinin, kanun ilkesi olmaması gerektiğini belirten Taşdemir, ''Bu şekilde, korunması gereken alanların kullanıma açılacağından korkuyoruz'' diye konuştu.

    Toplantıya Mimarlar Odası adına katılan Erkan Karakaya ise tasarıda ihlallere cezanın parayla sınırlandırılmasını eleştirerek, hapis cezasının daha caydırıcı olacağını savundu. Karakaya, para cezasının ödenebileceğine ancak kaybedilen doğal güzelliklerin bir daha yerine konulamayacağına dikkati çekti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu