YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Temmuz 2012

"Doğu Karadeniz korunmalı"

  • 9 Temmuz 2012 Ntvmsnbc
    Doğu Karadeniz'deki bitki ve hayvan zenginliği korunması gereken önemli bir hazine...

    Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Kalkınma Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hilmi Erdoğan Yayla, DOKA'nın, Doğu Karadeniz'deki flora ve faunanın kaçakçılığa karşı korunması için bazı tedbirler geliştirdiğini belirterek, ''Doğu Karadeniz, endemik bitki örtüsü ve yaban hayvanı bakımından büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin kaçakçılığa, casusluğa karşı korunması gerekir'' dedi.

    Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi de olan Yrd. Doç. Dr. Yayla, bölgede yapılan bitki kaçakçılığında, yabancılara suç bulmaktan önce iğneyi insanın kendisine batırması gerektiğini söyledi.

    Bu konuda herkese çok önemli görevler düştüğünü kaydeden Yayla, ''Sahibi bulunduğumuz bu nadir bitki örtüsünün, yaban hayatının öncelikle potansiyelini ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu potansiyelle bilgi üretmek üzere başta üniversitelere, ilgili birimlere, kamuya, topluma ve girişimcilere önemli görevler düşüyor. Bizler, bu nadir bitki örtüsünün ve yaban hayatının potansiyellerini kullanmazsak zaten başkaları gelip kullanacaklar'' diye konuştu.

    Flora ve fauna kaçakçılığının önüne geçmede bölge halkının, kurum ve kuruluşlarının bölgesine sahip çıkması gerektiğini ifade eden Yayla, şunları kaydetti:

    ''Burada en önemli yöntem ise patent üretmektir. Patent üretildiği sürece bölgedeki flora ve fauna ile ilgili bilgi artacaktır. Flora ve faunanın endüstriyel, turizm ve sosyal anlamda kullanma kapasitesi artacaktır. Sonuç olarak da kaçakçılıkla ilgili olarak eğilimler azalır. Çünkü bir şeyin bilgisine, patentine sahipseniz, aslında ona bir anlamda sahipsiniz demektir. Bilgi güç demektir. Patent üretmek için de araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımların artırılması gerekmektedir. Bilimsel araştırma projelerinin çoğaltılması gerekiyor. Bu anlamda TÜBİTAK olsun, üniversiteler olsun önemli oranlarda fonlar aktarmaktadır. Bunlar kullanılabilir ve sonuçta Doğu Karadeniz'deki endemik bitki örtüsü ve yaban hayatı ile ilgili potansiyel patentleştirilip ticarileştirilebilir ve önemli bir katma değer sağlanabilir ve kaçakçılığın da önüne geçilebilir.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu