YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2012

Sapanca Gölü'ne koruma planı

  • 7 Ağustos 2012 Cumhuriyet
    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İzmit ve Sakarya illerine içme ve kullanma suyu sağlayan Sapanca Gölü'nün korunması ve su kalitesinin iyileştirilmesi için havza koruma planı ile özel hüküm belirleme çalışması yapacak.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, İzmit ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdareleri ile bu iki ile içme suyu sağlayan dört göl için havza koruma planı ve özel hüküm belirlenmesi çalışması yapılması için protokol imzaladı. Bu kapsamda Sapanca Gölü ile Akçay, Yuvacık ve Namazgah baraj gölleri için çalışma yapılacak.

    Protokole göre, söz konusu göller için havza koruma planı ve özel hüküm belirleme çalışması, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Havzanın mevcut durum haritalarının hazırlanması ve finansmanının karşılanmasından İzmit ve Sakarya Su ve Kanalizasyon İdareleri sorumlu olacak.

    Su kaynaklarına ayrıntılı inceleme
    Çalışma kapsamında, göl havzalarının coğrafi, jeolojik, sosyoekonomik, altyapı bakımından mevcut durumu ayrıntılı olarak belirlenecek. Daha sonra yer altı suyu potansiyeli ve yıllık güvenli çekilebilir su miktarı hesaplanacak. Ruhsatlı kuyular ve kullanım amaçlarının belirlenmesinin ardından yer altı suyu hareketleri incelenerek, bağlantılı olduğu göller ve derelerle etkileşimleri ortaya konulacak.

    Havzalardaki derelerin akım debileri belirlenecek. Su kaynaklarının drenaj alanı, ortalama özgül debi, yüzey alanı, ortalama derinliği, maksimum su kotu hesaplanacak. Su kaynaklarının beslenme ve boşalma miktarları ortaya konulacak. Kullanım alanları için ayrılan su miktarı belirlenecek. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı alanlarına göre ayrı ayrı saptanacak. Toprak sınıflarının da belirleneceği çalışma kapsamında, havzalarda ve su kaynaklarında mevcut bitki ve hayvan yaşamı tespiti yapılacak.
     
    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu