YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2012

Çevre, etnik kavganın önüne geçti

  • 18 Eylül 2012 Ntvmsnbc
    Bosna Hersek'in kuzeyindeki Banya Luka kentinde, Boşnak, Sırp ve Hırvatlar, aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak, alışveriş merkezi inşaatının durdurulması için imza kampanyası başlattı.

    Bosna Hersek'in kuzeyinde yer alan Banya Luka kentinde belediyenin, şehir merkezindeki parka alışveriş merkezi yapılması için ruhsat vermesi, kentteki etnik grupların tepkisine neden oldu.

    Kentte yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar, aralarındaki anlaşmazlıkları bir kenara bırakarak, alışveriş merkezi inşaatının durdurulması için imza kampanyası başlattı.

    Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti bölgesinde yer alan Banya Luka'da belediye, Mayıs ayında şehir merkezindeki Pitsin Park'ta alışveriş merkezi yapımı için özel bir firmaya inşaat ruhsatı verdi. Bunun ardından inşaata başlayan firma, kentte yaşayan bütün etnik grupların bir araya geldiği sivil protestoyla karşılaştı.

    Yapımına başlanan iş merkezi inşaatını protesto etmek için kentte yaşayan Boşnak, Sırp ve Hırvatlar bir araya geldi. Şehir merkezindeki yeşil alanlara verilen zararı protesto için tüm etnik grupların desteğiyle oluşturulan "Park Bizimdir" girişimi, kentteki büyük kitlelerin de desteğini aldı.

    Protestocu grubun, belediyenin kentsel dönüşüm politikasından memnun olmadıklarını dile getirmek amacıyla düzenledikleri protesto yürüyüşü de Bosna Sırp Cumhuriyeti ve Banya Luka Belediyesi'ndeki yöneticilere karşı duyulan memnuniyetsizliğin sembolü haline geldi.

    Yeşil alana inşaat yapılmasına karşı çıkarak önemli bir sosyal duyarlılık örneği gösteren grup, yerel seçimler öncesinde yayınladıkları bildiriyle de Banya Luka halkının seçim tercihinde önemli bir adım atmış oldu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu