YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Aralık 2012

TÜSİAD'dan 'iklim' yorumu

  • 11 Aralık 2012 Ntvmsnbc
    Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler iklim değişikliği konferansında düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda özel sektörün görüşlerini aktardı.

    TÜSİAD açıklamasında, TÜSİAD'ın Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Katar'ın Doha kentinde düzenlenen İklim Değişikliği 18. Taraflar Konferansı'na ''İş Dünyası ve Sanayi Sivil Toplum Kuruluşu'' (BİNGO) alanında akredite kuruluş olarak, 6 kişilik bir heyetle hem BINGO grubu, hem de Türkiye resmi heyeti içerisinde konferansa katılarak görüşlerini aktardığı bildirildi.

    TÜSİAD, konferans kapsamında 6 Aralık 2012 tarihinde ''Türkiye'de Düşük Karbon Ekonomisine Geçiş ve Özel Sektörü Rolü'' başlıklı bir etkinlik düzenledi.

    Açıklamada, BM İklim Değişikliği 18. Taraflar Toplantısı kapsamında TÜSİAD yan etkinliğinde öne çıkan konular ve öneriler şöyle ifade edildi:

    ''İklim değişikliği enerji güvenliği, ekonomik ve finansal kriz gibi küresel bir sorundur ve küresel bir çözüm gerektirmektedir. Durban'da koyulan kısa ve orta vadeli hedefler ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için meydana getirilen hukuki mevzuatın ardından yaşanan küresel ekonomik kriz, Fukushima kazasının yol açtığı felaket, kaya gazında yaşanan teknolojik gelişmeler ve bunun da bir sonucu olarak kömür fiyatlarının düşüşü iklim değişikliği müzakerelerinin seyrini olumsuz yönde etkilemiştir.

    Sera gazı emisyonlarının uluslararası bir çaba ile azaltılması için sorumluluk sahibi bir ülke olarak Türkiye, bütün tarafların sorumluluk alacağı, kapsamlı ve hukuki bağlayıcılığı olan bir iklim düzenini tercih etmektedir. Ancak sürdürülebilir kalkınma hamlemizi etkilemeden düşük karbon ekonomisine geçmek ve iklim değişikliği ile mücadele etmek için teknik ve finansal desteğe ihtiyacımız vardır. Düşük karbon ekonomisine geçiş için ihtiyaç duyulan finansal araçların henüz olgunlaşmış değildir. Bu doğrultuda, kısa vadede tamamlayıcı desteklere gereksinimi ortadan kaldıracak mekanizmaların devreye girmesi için çalışmalar devam etmektedir.

    AB uyum hedefleri ve iklim değişikliği kapsamında ciddi bir yükümlülük altında olan sanayi ve özel sektöre, ilgili müzakere ve uyum sürecinde aktif rol tanınmalı ve ülke ve sektörel pozisyonların oluşturulmasında bilgi ve deneyimine başvurulmalıdır.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu