YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2013

Küresel ısınmaya ''güneş merkezleri'' çözümü

  • 19 Ocak 2013 Cumhuriyet
    Güneş uzmanı Doç. Dr. Çetin Göksu, küresel ısınmayla etkin mücadele için kentlerde ''güneş merkezleri'' kurulmasını önerdi.

    ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Çetin Göksu, yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın gittikçe arttığını, Türkiye'nin de bu duruma karşı bir an önce daha etkin mücadele başlatması gerektiğini söyledi.

    Bu amaca yönelik hazırlanan Türkiye Küresel İklim Değişikliği Eylem Planı'nın yetersiz olduğunu, etkin şekilde uygulanmasına yönelik altyapıların henüz oluşturulamadığını savunan Göksu, yine aynı şekilde hazırlanan Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği'nin de nasıl hayata geçirileceğinin belirsiz olduğunu öne sürdü.

    Bu olumsuzlukları aşabilmenin, Türkiye'nin küresel ısınmaya karşı başarı elde edebilmesinin, ciddi bir mücadeleyi başlatabilmesine, yeni ve özgün altyapılar geliştirmesine bağlı olduğunu belirten Göksu, bu kapsamda kentlerde güneş merkezleri kurularak küresel ısınmaya karşı ulusal düzeyde etkin mücadele başlatılmasının mümkün olduğuna işaret etti.

    "Güneş merkezleri en etkili yöntem"
    Güneş merkezlerinin küresel ısınmaya karşı en etkili yöntem olduğunu bildiren Göksu, şöyle devam etti:
    ''Kent güneş merkezi, yerel düzeyde ve yerel yönetimlerle birlikte, halkın katılımını sağlayarak güneş projelerinin geliştirilmesini, binalarda, toplu konutlarda yaygın uygulanmasını, alternatif enerji üretim sistemlerinin kurulmasını, güneş parkları, güneş aydınlatma sistemleri, güneş mimarisi, güneşle ısıtma-soğutma sistemlerinin uygulanmasını gerçekleştirecek.''

    Göksu, güneş merkezleri sayesinde kentlerde yerel iklimlere uygun güneş sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanacağını belirtti. Her güneş merkezinde bilimsel araştırmalar yapılarak yöreye uygun modellerin geliştirilebileceğini ifade eden Göksu, böylece güneş teknolojilerinin yerel düzeyde gelişmesinin ve üretim yapmasının sağlanacağını bildirdi.

    Kırsal kalkınma için yerel sera modellerinin geliştirilip uygulanabileceğini dile getiren Göksu, ''Merkezlerde, yenilenebilir enerjiler ve güneş teknolojileriyle ilgili eğitimler yapılıp, uygulama için gerekli teknik personel yetiştirilebilir. Kentin sera gazları düzeyi belirlenerek, bu gazların azaltılması için etkin önemler alınabilir'' diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu