YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Şubat 2013

"Ortaya büyük hedefler koyuyoruz"

  • 2 Şubat 2013 Cumhuriyet
    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Hedef planları olmayan kurumlar yok olmaya mahkumdur. Büyük hedefleri olmayan milletler de tarih sahnesinden silinip giderler. Bizim de bakanlık olarak çok büyük hedeflerimiz var'' dedi.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı himayesinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, 2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü kapsamında, Sulak Alanların Biyolojik Çeşitliliği Sempozyumu ve Sulak Alan Ödül Töreni düzenlendi.

    Dedeman Otel'deki toplantıda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sulak alanların öneminin herkese anlatılması gerektiğini söyledi. Özellikle bu konuda halkın aydınlatılmasının çok önemli olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Bu konuda korumayı kanunlar tek başına yapamaz. Bunu isteyerek ve gönülden yapmak lazım'' dedi.

    Eroğlu, dünyadaki her canlının ekolojik sistem içinde bir önemi olduğunu vurgulayarak, hükümet olarak sulak alanların korunmasına çok önem verdiklerini aktardı. Türkiye'nin Ramser Sözleşmesi'ne 1994 yılında taraf olduğunu hatırlatan Eroğlu, bu alanda da ilk defa ödül verildiğini ve bu başarıların takdir edilmesi gerektiğini söyledi.

    Veysel Eroğlu, Nemrut Kalderası'nı da 14. Ramser alanı olarak ilan ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: ''Biz sulak alanları gerçekten gözümüz gibi koruyoruz. Hatta yok olmaya yüz tutan sulak alanları nasıl kurtardığımızı anlatsam zaman yetmez. Mesela Seyfe Gölü tamamen kurumaya yüz tutmuştu. Biz bununla ilgili, bu sulak alanın geri kazanılması konusunda çok geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Allah'a şükür orası muhteşem bir alan haline geldi. Özel tür kuşların barındığı çok güzel bir ortam haline geldi. Bundan dolayı gurur duyuyoruz.''

    Kayseri'deki Sultan Sazlığı'nda da büyük bir çalışma yapıldığını ifade eden Eroğlu, 2011 yılındaki ölçümlere göre 10 bin 436 adet kuş sayımı yapıldığını kaydetti. Eroğlu, Bursa'daki Uluabat gölünde de su seviyesiyle ilgili çalışmalar yapıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin birçok farklı yerinde bulunan sulak alanlarımızla ilgili rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştirdik. Konya'daki Ereğli Sazlıkları ile ilgili bir çalışma balattık. Bu da çok önemli. İnşallah 2013'te bu çalışmanın da tamamlanması için gerekli talimatı verdim. Ülkedeki barajları da sulak alan olarak düşünüyoruz. Ülkemizdeki bu konudaki en güzel örnek Amasya ilimizdeki Yedikır Barajı. Çünkü bunlar olmadığı zaman özellikle yaz aylarında yaban kuşları su ihtiyaçlarını karşılama imkanı bulamıyor. Bu yüzden barajların çevrelerini Yedikır'da olduğu gibi birtakım göletlerle çevirerek sulak alan olarak düşünüyoruz.''

    Haberin detayına ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu