YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2013

Kestane kanseri korkutuyor

  • 16 Şubat 2013 Cumhuriyet
    Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde orman hastalıklarının başında gelen "kestane kanseri hastalığı" ormanları tehdit ediyor.

    Ağaçların tamamen kurumasına neden olan kestane kanseri, hızla yayılan hastalıklar arasında yer alıyor. Hastalığın yayılmasındaki en önemli faktör ise, bulaşık aşı kalemleri ve hastalığın sorun olduğu yerlerde hasadın dallara sırıkla vurularak yapılması gösteriliyor.

    Hastalık paraziti, hasatta meydana gelen yaralardan girerek, yeni enfeksiyonlara yol açıyor. Sağlıklı ağaçlara taze yaralardan giren parazit, hastalıklı kabuk dokusunda önce çöküntülere, daha sonra çatlak ve yarıklara neden oluyor. Yaprakların kurumasıyla yayılan hastalık gövdeyi çevreledikçe ve aşağıya doğru ilerledikçe sürgünleri kurutuyor. Sonunda ağacın ölümüne yol açıyor.

    Kastamonu Üniversitesi(KÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Ünal, yaptığı açıklamada, kestane kanseri hastalığının, Türkiye'deki kestane ağaçları açısından önemli bir hastalık olduğunu ifade etti.

    Ünal, kestane kanseri hastalığına karşı tedbirlerin alınması gerektiğini belirterek, ''Hastalığın tespit edildiği alanlardaki kanserli dallar kesilerek hemen yakılmalıdır. Eğer kanser hastalığı gövdede bulunuyorsa, kanserli olan taraf çok iyi bir şekilde yontularak, temizlenmeli yaranın üzerine katran ve macunla kapatılmalıdır. Çıkarılan yongalar hemen yakılmalıdır. Hastalığın büyük ölçüde bulaştığı bu tür meşcereler temizlendikten sonra en kısa sürede hastalığa karşı dirençli ağaç türleriyle ağaçlandırılmalıdır'' şeklinde konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu