YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2013

Vehbi Koç’tan Çevreci Mesajlar

  • Türkiye’nin en önemli şahsiyetlerinden Vehbi Koç, 17’inci ölüm yıldönümünde sevgiyle anıldı. Türkiye sanayisinde çeşitli ilklere imza atan Vehbi Koç’un aile üyelerine yazdığı mektupların bir kısmı, Akşam Gazetesi’nin haberine konu oldu.

    Söyleyeceklerini mektuplar aracılığıyla dile getirmeyi seven Vehbi Koç’un çocukları için kaleme aldığı birçok nasihati, çevreci içeriği ile de dikkat çekiyor. Sizler için derledik…

    Suyu idareli kullanın
    11 Ağustos 1961
    Suyumuz çok azalmıştır. Günün birinde tamamen susuz kalmamız ihtimal dahiline girmiştir. Bütün ev halkından ricam, muslukların fazla açılmaması, su israfına zerre kadar meydan verilmemesidir. Sonra yüzümüzü yıkayacak su bulamayız. Bu hususa dikkat edilmesini ehemmiyetle rica ederim.
    (Gönderilen: Tüm ev halkı)

    Allah rızası için israftan kaçının
    10 Aralık 1973
    Seyahat, yakıt, enerji ve nakil araçları masraflarınızda büyük israf olduğuna kaniyim. Bana diyeceksiniz ki, bazen de dersiniz, 'Bu yaşa geldin, hala mı bunlarla uğraşıyorsun, otur rahatça keyfine bak, tatlı canını üzme.' Ben bunları kendim için değil, sizler ve memleketim için yazıyorum. Teferruata girmek istemiyorum ama beğenmiyorum. Her biriniz müesseseden ve şahsi hesabınızdan ne kadar sarf ettiğinizi biliyorsunuz. Bu memleketin en ufak bir israfa, gösterişe tahammülü yoktur. Sizlerin birçok insana örnek olmanız lazımdır. Memleket ve dünyanın halini benden daha iyi biliyorsunuz. Allah rızası için çok dikkatli olun ve israftan kaçının. Gözlerinizden öperim.
    (Gönderilen: Semahat Arsel, Rahmi Koç, Sevgi Gönül, Suna Kıraç)

    Vehbi Koç'un kaydettiği sağlık prensipleri:
    - Şişmanlamayınız.
    - Çok yağlı yemeyiniz.
    - Meyveyi bol yiyiniz.
    - Her gün idman yapınız.
    - Yorulmadan dinleniniz.
    - Her gün aynı vazife yapar gibi bağırsaklarınızı boşaltınız.
    - Sık sık hekiminize gidiniz, o ne derse onu yapınız.
    - Muhteris olmayınız. Bütün mal ve mülkünüzün geride kalacağını unutmayınız.

    Haber kaynağı: 25 Şubat 2013 Akşam Gazetesi
    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu