YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2013

Türkiye'de hava kirliliğinden ölüm sayısı Avrupa'nın 10 katı

  • 27 Şubat 2013 Radikal
    Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, "Türkiye'de hava kirliliğine atfedilen ölümlerin sayısı Avrupa ile karşılaştırıldığında 10 kat fazladır" dedi.

    Yaşanabilir Zonguldak Platformu'nca, 2 termik santralın faaliyette bulunduğu ve yenilerinin kurulmasının planlandığı Zonguldak'taki hava kirliliği sorununa dikkat çekmek için Kilimli Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde “Termik santrallerinin insan sağlığı ve çevre üzerine etkileri” konulu söyleşi düzenlendi.

    Prof. Dr. Tor, sunum eşliğinde yaptığı konuşmada, Zonguldak'ta önemli oranda partiküler madde kirliliğinin yaşandığını belirterek, buna Türkiye Taşkömürü Kurumu Müessese müdürlükleri, termik santraller, ERDEMİR ve şehirde yakılan kalitesiz kömürün neden olduğunu iddia etti.

    Kirli havanın gözlerde kaşıntıya neden olduğunu ve solunum yolu hastalıklarına yol açtığını ifade eden Tor, şunları kaydetti:
    “Araştırmalar kirli havanın astım ve KOAH'ın sıklığını arttırdığını göstermiştir. Termik santrallerden kaynaklanan kirlilikten bahsedildiğinde daha dramatik durum ortaya çıkmaktır. Sadece hava kirlenmeyecek. Ağır metaller de söz konusu olacaktır. Özellikle cıva dehşet. Kanser yapıcı bir ağır metal, bu toprağa ve suya karışacak, doğamız kirlenecek. Hava, su ve toprak kirliliği burada daha ön planda. Asit yağmurları olacak. Türkiye'de hava kirliliğine atfedilen ölümlerin sayısı Avrupa ile karşılaştırılığında 10 kat fazladır. Bunlar dramatik verileridir.”

    Tor, Zonguldak'ta ocak ayında partiküller madde açısından bütün günlerde AB standart değeri olan 50 mikrogramın üstünde solunduğunu belirterek, “Biz Avrupalı'dan 2 kat daha mı dirençliyiz? Hava kirliliğine maruz kaldığınızda bütün damarsal sisteminizde pıhtı atma ihtimali kentte daha yüksek. Bu bölgede damar tıkanıklığı, inme ve kalp krizi daha sık görülüyor” diye konuştu.

    Türkiye'de özellikle termik santralların bulunduğu bölgelerde yapılan çalışmalarda o bölgenin yakınında yaşayan çocuk ve yaşlıların solunum fonksiyonlarında belirgin azalma tespit edildiğine işaret eden Tor, astım ve KOAH gibi hastalıkların da sıklığının arttığını kaydetti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu