YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mart 2013

Bu yaz kavrulacağız

  • 20 Mart 2013 Cumhuriyet
    İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü'nün tahminlerine göre, 2013 yazında hava sıcaklıkları yüzde 75 mevsim normallerinin üzerinde seyredecek.

     İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin kayıtlarına göre 2010'un, 1998 ve 2005'in en sıcak yıl rekorunu egale ederek, en sıcak yıl olduğunu anımsattı.

    Güneş etkinliklerinin, 2010'da en düşük seviyede olduğuna işaret eden Kadıoğlu, güneş lekelerindeki artışların ise 2013'te tepe noktasına ulaşacağını vurguladı.

    Kadıoğlu, bu nedenle Mart 2013'te güneş lekelerinin en üst seviyeye çıkmasıyla dünyada görülmemiş yüksek sıcaklıkların yaşanacağını dile getirdi. Bu yıl tepe noktasına çıkacak güneş lekelerinin sayısına, plansız kentleşme de eklenince 2013 yazının çok sıcak geçmesinin beklendiğini anlatan Kadıoğlu, şöyle konuştu:

    ''İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü okyanusların yüzeyindeki su sıcaklıklarını kullanarak birleşik atmosfer-okyanus modelleriyle 6 aylık tahminler yapıyor. Böyle yapılan iklim tahminleri, günlük hava tahminlerinden farklı. Onlar sıcaklık ve yağış gibi iklim elemanlarının 30 yıllık ortalamalarının üzerinde veya altında olup olmayacağını söyler. Burada sözü geçen 30 yıllık ortalama şu an 1981-2010 arasındaki süredir. Gerçekte ise mevsim normali gibi gözlenmiş bir hava yoktur. Bunlar iklim tahminlerinde kıyas için kullanılırlar.''

    Sıcaklığa nem de eklenecek
    Kadıoğlu, Enstitü'nün bu yıl yaz mevsimi için yaptığı hava sıcaklığı tahminlerine göre, Karadeniz ve güney illeri dahil olmak üzere Anadolu'nun doğusu hariç, Türkiye'nin büyük bölümünde ve özellikle de batısında hava sıcaklıklarının yüzde 75 oranda mevsim normallerinin üzerinde geçeceğini vurguladı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu