YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Nisan 2013

Plastik Kirliliği Korkutuyor

  • 16 Nisan 2013 Energy World
    Ortalama 25 saniye kullanılıyor ama doğada çözünebilmesi en az 500 yıl sürüyor.

    Kaynak: Deutsche Welle

    Plastik çöp yığınları, okyanuslarda ciddi bir sorun. Alışverişte kullanılan plastik poşetlerin parayla satılması gündemde.

    Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6,5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı'nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor. Berlin'de yapılan Denizleri Koruma Konferansı'nda yaklaşık 200 uzman bu soruna çözüm bulmaya çalıştı.

    Alman Çevre ve Doğayı Koruma Birliği (BUND), Avrupalı çevre örgütleri tarafından imzalanan bir manifestoyu Federal Çevre Bakanlığı'na sundu. "Denizler ve Plastik" adlı bildirgede 2020 yılına kadar Avrupa denizlerindeki çöplerin yüzde 50'sinin temizlenmesi talep ediliyor. Ancak plastik poşet ve özellikle peeling ürünlerindeki ufak plastik parçacıkların temizlenmesi büyük bir sorun oluşturuyor. Zira bu parçalar ufak olduğu için arıtma sistemleri tarafından filtrelenmesi mümkün olmuyor.

    Beslenme zincirine karışan zehir
    Peki açık denizlerde nasıl bu miktarda plastik çöp toplanıyor? Çöpün yüzde 80'inin karadan denizlere taşındığı tahmin ediliyor. Alman Çevre ve Doğayı Koruma Birliği'nden uzman Nadja Ziebarth, İngiltere ve Hollanda'daki açık çöp depolarından rüzgar ve ırmaklar sayesinde çöpün denizlere taşındığını kaydediyor. Çevre uzmanı, bu durumun deniz canlıları açısından dramatik sonuçlar doğurduğuna dikkat çekiyor. Ziebarth "Denizlere taşınan çöpün farklı sonuçları var: Bunlardan biri hayvanların yaralanması. Çünkü onlar suyun içindeki çöpü görmüyor ve birbirine dolanmış çöp parçaları arasına sıkışıp ağır bir biçimde yaralanıp ölebiliyorlar. Yine parçalanan plastik parçalarını yiyecek sanıp yiyor ama sindiremiyorlar. Bu maddeler, onların midelerinde kalıyor ve en kötü ihtimalle çöp dolu mideleri ile açlıktan ölüyorlar" diye konuşuyor.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu