YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Mayıs 2013

İstiridyeler okyanusları kurtarabilir mi?

  • 17 Mayıs 2013 cevreciyiz.com
    Okyanuslarda yaşanan asitlenmenin istiridyeler tarafından bertaraf edilebileceği ortaya çıktı...

    Sera gazlarının yaklaşık dörtte birini atmosferden temizleyen okyanuslar, buna karşılık giderek asitleniyor. Okyanusların asitlenmesi ise sert kabuklara sahip okyanus canlılarının kabuklarını güçsüzleştiriyor.

    Ecology dergisinin Nisan sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, istiridyelerin kabukları deniz ve okyanuslardaki asitlenmeyi dengeliyor.

    Aslında olay oldukça basit; istiridye kabukları, kalsiyum karbonat içeriyor ve asit seviyesi arttığı için azar azar suda eriyorlar. Erirken de sahip oldukları kalsiyum karbonatı suya serbest bırakıyorlar. Bu ise, karbon dioksit yüzünden suda oluşan asidin etkisini yok ediyor.

    Araştırmaya göre, son yıllarda istiridye popülasyonunun giderek azalması, okyanuslarda giderek bozulan asidite dengesinin daha da kötüleşmesine yol açabilir.

    Araştırmanın yazarlarından, Oregon Eyalet Üniversitesi öğretim görevlisi George Waldbusser'a göre, okyanus ve denizlere istiridye "aşılayarak" deniz içi yaban hayatını korumak ve bu asitlenme sorununu bertaraf etmek mümkün.

    Haber Kaynağı: TakePart

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu