YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2013

"Böceğin ısırdığı meyve ve sebzeyi alın"

  • 13 Temmuz 2013 Cumhuriyet
    Böcek ve benzeri organizmaların hormon ve zirai birikim seviyesi düşük meyve ve sebzeleri seçtikleri, bu nedenle genelde alışverişte tercih edilmeyen böcek hasarlı meyve ve sebzelerin alınmasının doğru bir karar olacağı bildirildi.

    Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asım Kadıoğlu,  bitkinin belirli bir yerinden sentezlenen ve çok düşük dozlarda bitkinin büyüme ve gelişmesi üzerine etkili olan bitkisel hormonun uygulama dozunun ve zamanının bilinçli şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi.

    Hormonların çok düşük dozlarda etkili olduklarını belirten Kadıoğlu, "Hormonlar fazla miktarda kullanıldıklarında hem bitkiye hem de bitkiyi tüketenlere zarar verir. Bu nedenle hormon kullanımıyla ilgili üreticilerin daha fazla bilgilendirilmeleri gerekiyor" dedi.

    Kadıoğlu, meyve ve sebzelerin hormonlu olup olmadığını veya toksik seviyede hormon biriktirdiğinin dış görünüşlerinden anlaşılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

    "Bitkilerin hormonlardan arındırılabilmesi için henüz etkili bir metot mevcut değil. Ürünün hormon içerip içermediği ancak gelişmiş laboratuvarlarda yapılacak analizler sonucunda anlaşılabilir. Herhangi bir böcek veya benzer organizmalar tarafından hasar oluşturulmuş meyve ve sebzelerin, hormon ve zirai ilaç birikim seviyeleri düşüktür. Bu bilinçle hareket edilmesini öneriyorum."

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu