YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2013

Çevreci Kanada'nın bilinmeyen yüzü

  • 26 Temmuz 2013 Ntvmsnbc
    Kanada'da su ayrıştırması yöntemi ile yapılan petrol üretimi çevreye büyük zarar veriyor.

    DW Türkçe

    ABD’nin kuzeyindeki komşusu Kanada’nın çevreye duyarlı bir ülke olduğu kanısı tüm dünyada yaygındır. Ancak örneğin inşasına ABD Başkanı’nın karar vereceği, tartışmalı Keystone XL adlı boru hattından sevk edilecek ham petrol Kanada’da çıkartılıyor. Ne var ki su ayrıştırması yöntemi ile yapılan üretim sürecinde çevrenin büyük zarar gördüğü belirtiliyor.

    İÇME SUYUNDA KİRLİLİK DİKKAT ÇEKİYOR
    Violet Cheechem Clarke, Kanada’nın Alberta yöresindeki Fort McMurray’in yerli kabilesinin yaşlılarından. 85 yaşındaki Violet, “Su o kadar kirli ki, çaylardan ya da çeşmelerden su içmenin imkânı artık kalmadı” diyor ve ekliyor: “Bu suyu artık içmeleri için hayvanlara bile veremiyoruz”.

    Violet’in mensubu olduğu Alberta’daki kabile, bu bölgede çıkartılan ham petrolden zengin olamamış. Buralara yolsuzluğun hâkim olduğu, bazı yerlilerin ham petrol firmalarıyla kârlı işler yaptıkları anlatılıyor.

    AYRIŞTIRMA İŞLEMİNDE DEVREYE SOKULAN SU KULLANILAMIYOR
    Alberta’daki ham petrol üretimi 1967’de başlatılmış. Bu bölge bir ham petrol denizi gibi olmasına rağmen petrol üretiminin zor olduğu, çünkü petrolü ayrıştırmak için özel ve pahalı tekniklere ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. İşte bu karmaşık ayrıştırma işlemi için de büyük miktarlarda suya ihtiyaç oluyor. Ancak evlerdeki atık sular daha sonra temizlenip yeniden kullanılabilirken, ham petrol çıkarımı sırasında ayrıştırma için devreye sokulan su tekrar kullanılamıyor.

    Kanada Petrol Üretici (CAPP) firmasından Greg Stringham, ilgili sanayi sektörünün petrol üretiminde su tüketimini azaltmaya ve suyu kirli karışımdan daha hızlı bir biçimde filtrelemeye çalıştığını vurguluyor. Stringham, üretim sırasında kullanılan suların toplama havuzlarında yeniden değerlendirildiği ve hiçbir şeyin doğal çevreye karışmadığı güvencesini veriyor.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu