YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Eylül 2013

Yuvalama alanları 'SOS' veriyor

  • 15 Eylül 2013 Cumhuriyet
    Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının Akdeniz'deki yuvalama kumsallarının 1980'lerden beri iyi planlanmamış turizm yatırımları, konutlaşma, endüstri yatırımları ve kaçak kum alımı başta olmak üzere aşırı insan kullanımı nedeniyle baskı altında olduğu bildirildi.

    WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Genel Müdürü Tolga Baştak, 100 milyon yıldan fazla süredir okyanus ve denizlerde kilometreler kat eden deniz kaplumbağalarının, deniz ve kıyı ekosistemlerinin sağlığı açısından vazgeçilmez ve tamamlayıcı bir role sahip olduğunu söyledi.

    Bugün dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türünden yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) ve iribaş deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) Akdeniz'de yuvalayan türler olduğunu bildiren Baştak, bunların erkek bireylerinin deniz dışına hiç çıkmadığını, dişilerin ise sadece yumurta bırakmak için kumsallara geldiğini ifade etti.

    Baştak, deniz kaplumbağalarının ana besin kaynağının deniz çayırları, denizanaları, süngerler, yumuşak mercanlar, yengeç, mürekkep balığı ve türlerine göre bazı balıklar olduğunu belirtti.

    Deniz kaplumbağalarının geç ergenliğe ulaşması ve yumurtadan çıkan yavruların karşı karşıya olduğu doğal tehditler göz önünde bulundurulduğunda her bin yumurtadan çıkan yavrulardan sadece birinin yetişkinliğe ulaşabildiğini vurgulayan Baştak, bu nedenle yuvalama alanlarının korunmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu