YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Ağustos 2013

20 Ağustos’ta Limiti Aşıyoruz

  • WWF Özel Bülteni
    20 Ağustos’ta, bu yıl gezegenin bize sunduğu doğal kaynakları tüketmiş olacağız. Bu yılın geri kalanında yaşamımızı gelecek yıldan ödünç alarak sürdüreceğiz.

    Sürdürülebilirlik konusunda bilimsel çalışmalar yürüten ve WWF’in stratejik ortağı olan danışman kuruluş Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network – GFN) tarafından yapılan son çalışmaya göre, 20 Ağustos’ta Ekolojik Ayak İzimiz gezegenin kapasitesini aşmış olacak. Dünya Limit Aşım Günü, insanlığın talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak her yıl GFN tarafından açıklanıyor. GFN verileri, Dünya Limit Aşım Günü’nün 2011 yılından beri her yıl üç gün öne kaydığını gösteriyor.

    GFN, insanlığın gezegenimizin doğal kaynakları üzerindeki talebini izliyor. İnsanlığın doğa üzerindeki talebi; gıda gereksinimi, hammadde temini ve karbondioksitin özümsenmesi olarak ayrı ayrı ölçülüyor. Buna Ekolojik Ayak İzi deniyor. Gezegenin doğal kaynakları bir yıl içinde yenileme ve atıkları özümseme kapasitesi, Ekolojik Ayak İzi ile karşılaştırılıyor. GFN verileri, gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı 8 ay içinde tükettiğimizi gösteriyor. Yılın geri kalanında ise doğal sermayeyi tüketmeye, bir başka deyişle, “hesaptan fazla para çekmeye” başlıyoruz. Ekolojik açık; balık stoklarının, ağaçların ve diğer doğal kaynakların tükenmesiyle, karbondioksit gibi atıkların atmosferde ve okyanuslarda birikmesiyle sonuçlanıyor. Aşırı tüketim arttıkça, ödediğimiz bedel de artıyor: Ormanlar daralıyor, biyolojik çeşitlilik kayboluyor, balıkçılık azalıyor, toprağın verimi düşüyor, gıda sıkıntısı baş gösteriyor, atmosferde ve okyanuslarda daha fazla karbondioksit birikiyor. Bütün bunlar doğa üzerinde baskı oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda ekonomiyi baltalıyor. Ormanların ve okyanusların özümseyebileceği miktardan daha fazla sera gazı emisyonunun açığa çıkmasının sonucu olan iklim değişikliği, ekolojik limit aşımının en önemli ve yaygın etkisi olarak gezegendeki yaşamı tehdit ediyor.

    WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Gidişatı tersine çevirebiliriz. Ekolojik sermayeyi koruyabilir, doğal kaynak tüketimimizi azaltabiliriz. Artık, doğanın imkânlarını aşarak bütçe açığımızı büyütmemiz mümkün değil. Doğal kaynakları likidite edip harcamak yerine en önemli servetimiz olarak korumalıyız,” dedi.

    WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak “Dünyanın 2008 yılında girdiği ekonomik durgunluk, insanlığın doğadan talebini düşürmüş olsa da, tüketimimiz artmaya devam ediyor. Ekonomik zorlukları aşmak için doğanın sınırları karar alma süreçlerinin merkezine yerleştirilmeli. Mevcut kaynaklar yedi milyarlık gezegenin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor. Günümüzde, iki milyar insanın temel gereksinimlerini karşılamakta sıkıntı yaşıyor olması, düşünce sistemimizden başlayarak yaşam biçimimizi ve tüketim alışkanlılıklarımızı değiştirmemiz gerektiğini açıkça gösteriyor,”dedi.

    WWF ve GFN, hükümetler, finans kurumları ve diğer kuruluşlarla işbirliği yaparak ekolojik sınırların karar alma süreçlerine dahil edilmesi amacıyla tüm dünyada çalışmalar yürütüyor. WWF’nin 20 Ağustos 2013 Dünya Limit Aşım Günü’nde sosyal medya üzerinden başlattığı kampanya konuya dikkat çekmeyi ve destek oluşturmayı amaçlıyor.

    Daha Fazla Bilgi için:
    Berivan Dural, İletişim Yönetmeni, WWF-Türkiye
    bdural@wwf.org.tr

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu