YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2007

Vitra & Çevre

  • Vitra (Eczacıbaşı Yapı Grubu)
     
    Başta su olmak üzere doğal kaynakların hızla tüketilmekte olduğu bu dünyada, Vitra ve Artema’yı da bünyesinde barındıran Eczacıbaşı Yapı Grubu tüm üretim süreçlerinde çevre dostu bir yaklaşımı benimsemekte, hammaddeden su ve enerjiye kadar üretimde kullanılan tüm kaynakların daha az tüketilmesini hedeflemektedir. Grup katı atıkların azaltılması için yeni teknolojiler geliştirmekte; geri kazanılması ve yeniden kullanımı için yöntemler üretmekte; kullanamadığı atıkları ise diğer sektörlere alternatif hammadde olarak yönlendirmektedir. Grubun Dünyanın tek çatı altında toplanan en büyük seramik sağlık gereci tesisi unvanını taşıyan Bozüyük tesisi çevre ve topluma saygının göstergesi olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi’ni almıştır. Bu sektörde bu belgeyi almış Türkiye’de ilk dünyada ikinci tesistir.
     
    Tasarruftan ve Sağlıktan Sorumlu VitrA

    Eczacıbaşı Yapı Grubu bünyesinde seramik sağlık gereçleri, tamamlayıcı ürünler, seramik ve porselen kaplama malzemeleri, akrilik küvet ve duş tekneleri, banyo mobilyaları, yapı kimyasalları üreten VitrA benzerlerinden farklı bir adım atarak ürünlerini doğal kaynakları en az kullanacak şekilde tasarlama yoluna girmiştir. 1958’de ülkemizin ilk seramik sağlık gereçleri üreticisi olarak yola çıkan VitrA geliştirdiği yeni teknoloji ve ürünlerle, gelecek kuşaklara yaşanabilir ve temiz bir dünya bırakma ilkesiyle hareket etmektedir. Bu doğrultuda, bir yandan üretim faaliyetlerinde çevre dostu yaklaşımı benimserken, diğer yandan kaynakları daha az ve etkin kullanmayı, kullandırmayı hedeflemektedir. VitrA mühendislerinin imzasını taşıyan yeni teknolojiler, tasarruf konusunda her geçen gün bilinçlenen tüketicilere sınırsız seçenekler sunmaktadır.

    VitrA’nın Doğa Dostu Ürünleri

    Küvet ve Lavabolar
    Ünlü tasarımcı Ross Lovegrove tarafından VitrA için geliştirilen MOD koleksiyonunda yer alan 6 cm derinliğindeki lavabolar, hem üretimde daha az kaynak kullanımına olanak tanımakta, hem de kullanıcıların suyun miktarını ayarlamada çok daha dikkatli olmasını gerektirmektedir.

    Matteo Thun imzalı Water Jewels koleksiyonunda bulunan küvet ise, sektör standardı olan 38-44 cm arasında değişen iç yüksekliği 30 cm’ye düşürerek daha az su tüketilmesini sağlamaktadır. 42 cm’lik dış yüksekliğiyle ise özellikle yaşlı ve bedensel engelli kullanıcıların kayma/düşme riskini azaltmaktadır.

    Klozetler – Su İsrafına Son!
    Su tasarrufunun önem kazandığı kullanım alanlarından biri de klozetlerdir. VitrA, 2004 yılında Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirerek klozetlerde kullanılan su miktarını 4.5 litreye düşürmüştür. Bu özel teknolojiyi tüm ürünlerinde kullanmak üzere çalışmalarına devam eden VitrA, yeni geliştirdiği sistem sayesinde, halen kullanılan rezervuarları, isteğe göre 3 ya da 6 litre ile yıkama yapabilecek şekle dönüştürebilmektedir. Böylece %40 su tasarrufu* sağlanmaktadır!

    * 4 kişilik bir ailenin klozeti günde 20 kez kullandığı varsayıldığında, 4 kez 6 litre ve 16 kez 3 litre kullanım ortalamasıyla günde 120 yerine 72 litrelik su tüketimi yapılabilir. Bu miktar haftada 337 litre, ayda 1.5 ton ve yılda 17.5 ton litre su tasarrufuna olanak tanıyor.
     

    Pisuarlar
    VitrA’nın mühendislik ve teknoloji uzmanlığının bir ürünü olan sıçratmayan pisuvarın hazne yapısı, ünlü tasarımcı Ross Lovegrove tarafından ağaç kovuğundan esinlenilerek yorumlanmıştır. VitrA’nın geliştirdiği sıçratmayan yüzey teknolojisiyle tasarlanan pisuvar, gizli ve elektronik sensörlü yıkama sistemi sayesinde gereksiz su tüketimini engellemekted, kişiyi sadece kullanım anında algılayarak yıkama yapmaktadır. Ürün ayrıca, yoğun kullanım alanlarında herhangi bir yabancı maddenin hazneyi tıkamasına izin vermeyen küçük bir süzgece de sahiptir. Özellikle genel kullanıma açık ve yoğun trafiği olan alanlarda, çok daha az deterjan ve su ile hijyenik bir ortam sağlamaktadır.

    Teknoloji İçeri, Bakteri ve Lekeler Dışarı!
    Seramik ve akrilik yüzeylerde kullanılan VitrAhygiene ve VitrAclean teknolojileri, temizlik süresi ve sıklığının azalmasıyla, daha az su ve temizlik malzemesi kullanılarak hijyen sağlanmasına olanak tanımaktadır.
     
    VitrAhygiene
    Tüm seramik ürünlere, akrilik küvet ve duş teknelerine, Arkitekt Color yer ve duvar karolarına uygulanabilen VitrAhygiene teknolojisi, ürünlerde bakteri oluşumunu engellemektedir. VitrAhygiene kullanılan ürünler, gümüş iyonları eklenerek geliştirilmiş sır özelliği sayesinde, bakteri oluşturmamaktadır. Seramik yüzeylerde, insan sağlığını tehdit ededen bakterilere karşı %99.9 koruma sağlamaktadır.
     
    VitrAclean
    VitrA tarafından kolay temizlik için geliştirilen VitrAclean teknolojisi, lavabodan klozete, pisuvardan bideye kadar her türlü seramik ürüne uygulanabilmektedir. VitrAclean teknolojisi kullanılarak seramik ürünlerde yapılan ikinci sır uygulamasıyla, yüzey gerilimi artırılmaktadır. Yüzeyde cıva gibi hareket eden su, tüm tortu ve kirleri akıtmaktadır. Bu şekilde seramik yüzeyler su tutmamakta, daima temiz ve lekesiz kalmakta, güçlü temizleyicilere ihtiyaç duyulmamaktadır. Böylece hem kolay hem de ekonomik temizlik sağlanmaktadır.

    Suyu Koruyan Artema
    Eczacıbaşı Yapı Grubunun bir diğer üyesi, Türkiye’nin ilk “tek kumandalı” armatürlerini üreten ve “Aç Kapa!” sloganı jenerik haline gelen Artema, ileri teknoloji ile yaratıcılığı buluşturarak, “su yönetimi” kavramını gündeme getirmektedir. Artema’nın tek kumandalı armatürleri, su akışının kontrolünü kolaylaştırarak, zaman ve su tasarrufu sağlamaktadır. Artema’nın zengin ürün yelpazesinde, farklı beğenilere hitap eden alternatif tasarımlı armatürlerin yanı sıra, konutlar için su ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler, genel kullanıma açık mekanlar için ise elektronik, termostatik ve zaman ayarlı bataryalar bulunmaktadır. Geliştirdiği sistemlerle suyu yöneten Artema, armatürün çıkış ucuna takılan perlatör sayesinde hacimli su akışı sağlayarak tasarruf yapılmasına olanak tanımaktadır.

    Artema’nın Doğa Dostu Ürünleri

    Bataryalar – “El Değmeden” Tasarruf
    Artema’nın yeni elektronik SST (Surround Sensitive Technology) lavabo bataryalarında kullanılan son teknolojiler, su yönetiminde ulaşılan en üst noktayı temsil etmektedir. SST bataryalar, elektromanyetik alanda oluşan değişimi algılayarak çalışan mekanizmasıyla el değmeden kullanılabilir. Böylece, rahatlığın yanı sıra hijyen sağlarken temizlik sırasında sarf edilen sudan tasarruf edilmesine olanak tanır. Çıkış ucunda herhangi bir fotosel gözü bulunmayan ve yalnızca “canlı”ları hissederek çalışan sistem, %80’lere varan su tasarrufuyla dikkat çekmektedir.

    Artema’nın teknolojik ürünlerinden biri olan elektronik lavabo bataryaları, 25 cm’ye kadar mesafedeki kullanıcıyı algılayarak suyun otomatik akmasını sağlamaktadır. Ürün su tasarrufunun yanı sıra, hijyenik kullanıma da imkan verir. Su akış süresinin ve miktarının ayarlanabilme özelliği sayesinde, özellikle toplu kullanım alanları için ideal bir çözüm önerisi sunmaktadır.

    Sahibini Tanıyan Akıllı Armatür
    Tasarım ve mühendislik firması Pilots Design, Artema için akıllı bir armatür tasarlamıştır. Banyolara kişiye özel uygulamalar katan SEM (Smart Electronic Mixer), kullanıcı tarafından ayarlanan suyun sıcaklığı, akışı gibi kriterleri kaydetme özelliğine sahiptir. SEM, bir sonraki kullanımda kişisel tercihleri hatırlayarak, tek tuşla uygulamaya geçmektedir. Böylece, istenilen sıcaklığa ulaşıncaya kadar harcanan sudan tasarruf edilmektedir. Sıcaklık kilidiyle, özellikle çocuk ve yaşlıların, ani ısı değişimi ve ayarlama hatası yapmaları sonucu oluşabilecek kazaları önlemektedir. SEM, 2008’den itibaren satışa sunulacaktır. 

    Termostatik ve Ekonomik
    Termostatik banyo ve duş bataryaları, kullanıcıların, banyo öncesinde su sıcaklığını ayarlamak için boşa harcadıkları sudan tasarruf ettirmektedir. Termostatik bataryalarda su, her zaman ayarlanan sıcaklıkta akar. (%50 daha az su tüketin!)

    Artema’nın ısı ve debi ayarlı özel kartuşa sahip armatürleri, %90’lara varan su ve enerji tasarrufu sağlamaktadır. Kartuş sayesinde suyun ulaşabileceği maksimum ısı belirlenerek enerjiden tasarruf edilebilmektedir. Ani sıcak su akışıyla yanma riski de ortadan kalkmaktadır.

    VE…

    • Artema’nın ısı ve debi ayarlı kartuş özelliğine sahip bataryasıyla minimum %5 su tasarrufu sağlanabilir. (Mutfak ve banyo bataryalarında 14.5 ton tasarruf)

    • VitrAClean teknolojisine sahip banyo ürünleri, temizlik sıklığını 2/3 oranında azaltır. (Temizlikte harcanan sudan 11 ton tasarruf)

    • 4 kişilik bir ailede, 3-6 litre seçenekli rezervuar kullanılarak günde 48 litre tasarruf sağlanabilir. (yılda 17.5 ton tasarruf)

        

            

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu