YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 26 Mart 2014

Unilever “Yeşil Nokta”larla ekolojik ayak izini azaltıyor

  • Unilever Türkiye, satış ve dağıtım noktalarının ekolojik ayak izini azaltmayı hedeflediği Yeşil Nokta Projesi’yle bugüne kadar 20 noktayı ‘Yeşil Nokta’ yaptı. Yeni hedef, 2014 sonuna kadar 50, 2015 sonuna kadar 100 ‘Yeşil Nokta’ya ulaşmak.

    Unilever, dünyada bir ilki gerçekleştirdiği ‘Yeşil Nokta’ Projesiyle satış ve dağıtım noktalarını birer ‘Yeşil Nokta’ya dönüştürüyor. İş planını ‘Sürdürülebilir Yaşam Planı’ üzerine kurgulayan Unilever, WWF-Türkiye işbirliğiyle 2013 yılında başlattığı proje kapsamında, müşterisi olan satış ve dağıtım noktalarının ekolojik ayak izini azaltmayı hedefliyor.

    Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, dünyamızın içinde bulunduğu çevresel sorunların, ancak herkesin kendi üzerine düşeni yapmasıyla aşılabileceğini, bu nedenle üretimden tüketime kadar zincirin her halkasının, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

    Bu anlayışla, yerel market zincirlerini ve dağıtım noktalarını sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda birer ‘Yeşil Nokta’ya dönüştürmek üzere yola çıktıklarını belirten Yüksel, “Unilever olarak, çevresel ayak izimizin ortalama yüzde 68’i tüketici tarafında oluşuyor. Hammadde kaynaklarında bu oran yüzde 27-28 civarında, fabrikaların üretim sahalarına baktığımızda ise oranın yüzde 3’lere indiğini görebiliriz. Tüketiciyle buluştuğumuz kilit nokta olan mağazaların, ‘sürdürülebilirlik’ konusunda tüketiciyi bilgilendirebileceğimiz en önemli noktalardan biri, bir vitrin olduğunu düşündük. İşte Yeşil Nokta Projesi de bu fikirden doğdu” diye konuştu.

    Unilever Türkiye ve WWF-Türkiye işbirliğiyle gerçekleştirilen Yeşil Nokta Projesi ile her bir mağazanın üzerinde tek tek çalışılıp o mağazanın konumu ve şartlarına göre ne yapılabileceği belirleniyor. Ardından da satış noktasıyla ulaşabileceği sürdürülebilirlik hedefleri paylaşılıyor. WWF-Türkiye, belli periyodlarla hedeflerde ne aşamada olunduğunu kontrol ediyor. Hedeflerine ulaşmaya hak kazanan mağazaya sürecin sonunda WWF-Türkiye tarafından ‘Yeşil Nokta’ diploması veriliyor. Diploma almaya hak kazanan marketin, yeni hedeflere konsantre olarak diplomayı elinde tutmak için sürdürülebilirlik çalışmalarına devam etmesi gerekiyor.

    'Yeşil Nokta'ların dış ışıklandırmada LED sistemler kullanarak yüzde 33 elektrik tasarrufu elde edebileceğini belirten Cem Tarık Yüksel, bunun da bir futbol sahasının yarısı kadar büyüklükteki orman alanının sağladığı karbon emisyonu faydasına denk geldiğini vurguladı. Yüksel’in verdiği bilgiye göre, bir Yeşil Nokta, su tasarruflu armatürler ve sensörlü musluklar kullanarak, normal musluklara kıyasla yüzde 85'e varan oranda tasarruf sağlayabilir. Enerji tasarruflu soğutucu kullanımı ile yılda 8,241 kWh enerji tasarrufu elde edebilir; bu da ortalama küçük bir aile aracının 55 depo yakıt harcamasına denk geliyor.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu