YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Nisan 2014

Tepeli pelikanlar koruma altına alındı

  • Kuşadası'ndaki Büyük Menderes ve Gediz deltalarında yaşayan ve nesli tehlike altında olan tepeli pelikanlar için koruma projesi başlatıldı. Proje kapsamında 15 ay boyunca tepeli pelikanlar gözlenecek. Bölgede uluslararası kuş gözlem turizmi canlandırılacak.

    Aydın ’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Büyük Menderes Deltası ve Gediz Deltası’nda nesli tehlike altında olan tepeli pelikanlar için WWF- Türkiye ile Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından ‘Tepeli Pelikanları Koruyoruz’ projesi başlatıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4’üncü Bölge Müdürlüğü’nün izniyle hayata geçirilen proje çerçevesinde 15 ay boyunca tepeli pelikanlar (Pelecanus crispus) izlemeye alınacak. 

    Büyük Menderes Deltası ve Gediz Deltası’nda her geçen yıl artan kıyı erozyonu ve şiddetli fırtınalar sonucu üreme kolonilerinin yok olduğunu belirten  EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yuva restorasyonları yapılarak üreme adalarında platform yuvaları dizayn edildiğini vurguladı. Sürücü, “Balıkçı kooperatifleri, Sulama Birlikleri, Milli Park Personelleri ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personellerinin katılımı ile toplantılar düzenleyeceğiz. Delta çevresindeki balıkçılar ve yöre insanlarıyla köylerde toplantılar yapıp bilinçlendirme çalışmaları sürdürülerek, pelikanların önemini anlatacağız. Özellikle kıyı balıkçısına, pelikanların kendilerine rakip olmadıkları bildirilecek. Bu nadir kuşların önemli bir kısmının bu bölgede yaşadığı anlatılarak, birlikte yaşamaları ve dost olmaları teşvik edilecek. Proje süresince pelikan yavrularının halkalamaları yapılarak yerel ekonomiye ve bölge turizmine katkı için uluslararası ölçekte kuş gözlem turizminin geliştirilmesine çalışılacak” diye konuştu. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu