YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Mayıs 2014

"Cereyan7" ilk 10'a girdi

  • Yeditepe Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı "YUEMT" ve araçları "Cereyan7-II", Shell Eco-marathon 2014'te ilk 10'da yerini aldı.

    Yeditepe Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu elektrikli araç takımı “YUEMT” ve araçları“Cereyan7-II”, bu yıl 15 - 18 Mayıs tarihleri arasında Hollanda'nın Rotterdam kentinde düzenlenen “Shell Eco-marathon 2014”te “Urban Concept Battery Electric” kategorisinde dokuzuncu, yarışmaya katılan Türk takımları arasında ise ikinci oldu. Shell Eco-Marathon 2014'te mekanik, elektronik ve güvenlik kategorilerinden bir seferde geçen tek Türk takımı olma başarısını gösteren "YUEMT"in tasarladığı elektrik enerjisiyle çalışan “Cereyan7-II”nin karbon emisyonu sıfır ve çevre dostu olması dikkat çekiyor.

    “Cereyan7” ilk olarak farklı bir araçla 2010 yılında tasarlandı ve Almanya'da yarıştı. Ardından gövde dışında her şeyiyle yeniden tasarlanıp 2013 yılında Hollanda'daki Shell Eco-Marathon yarışına katıldı. “Urban Concept Battery Electric” Kategorisinde Avrupa 12.’liği ve sıralamadaki Türk takımları arasında da 2.’liği alan araç bu seneki yarışlar için yeniden elden geçirildi. Geçen seneki skorunu %56 arttırıp 119.01 km/kw.h ile 9.’luğu elde eden YUEMT, daha aerodinamik bir gövdeye kavuşan araçlarında, hafiflik sağlaması amacıyla karbonfiber şasi ve gövdeye yer verdi. Jantlarında ise kestamit malzeme kullanılan Cereyan7-II'nin toplam ağırlığı 110 kg ağırlığında tutuldu. 1.3 metre yüksekliğe ve 1.2 metre genişliğe sahip Cereyan7-II'nin geliştirilmesinde, 7 makine mühendisliği, 8 elektrik-elektronik mühendisliği,1 sistem mühendisliği, 2 endüstriyel tasarım öğrencisi, 3 asistan ve 1 atölye şefi olmak üzere toplam 22 kişi yer aldı.
     
    Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgün, öğrencilerinin sadece hocalarından danışmanlık alarak bu başarıya imza attığını belirterek; “Öğrencilerimiz, mekanik, elektronik ve güvenlik kategorilerinden bir seferde geçen tek Türk takımı oldu. Bu da bizim başarımızı ispatlıyor. Öğrencilerimizi yürekten tebrik ediyor, onlarla gurur duyuyoruz” dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu