YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2014

PAGEV'den Mutlu Balıklar Projesi

  • PAGEV, deniz kıyılarının temizliğinin yanı sıra geri dönüşüm çalışmalarını da kapsayan “Mutlu Balıklar” projesine devam etme kararı aldı. Proje kapsamında av yasağı ile birlikte balıkçılar için hazırlanacak özel bir ağ ile deniz yüzeyi metal, cam, plastik gibi çeşitli atıklardan temizlenecek. Toplanan bu atıklar, geri dönüşüm ile tekrar ekonomiye kazandırılacak.

    Ülkemizde olduğu gibi Avrupa’da da en çok kullanılan ürünler arasında ilk sırada plastikler geliyor. Plastiklerin tüketim oranlarının artması ise sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için geri dönüşüm konusunu dünyanın gündemine getiriyor. Dünya kıyılarını atıklardan temizlemek amacıyla Avrupa’da EuPC tarafından başlatılan ve Avrupa, ABD, Uzakdoğu-Hindistan, Ortadoğu-Afrika olmak üzere dört kıtada yürütülen Waste Free Oceans Hareketi, ülkemizde PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) öncülüğünde “Mutlu Balıklar” adıyla başlatılmıştı. 

    2012 yılında Büyükada’da başlatılan projeyi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) da desteklemişti. Mutlu Balıklar projesi kapsamında Fransa’dan deniz yüzeyindeki atıkları balıklara zarar vermeden temizleyen özel bir ağ getirilmiş; bu özel ağın yer aldığı “Mutlu Balıklar” teknesi ile denize açılan bir grup balıkçı, Büyükada açıklarında deniz yüzeyinde topladıkları atıkları sahile getirmiş ve atıklar geri dönüşüme kazandırılmıştı.
     
    Mutlu Balıklar projesine devam etme kararı alan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı ve EuPC İcra Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Ülkemiz denizlerindeki atıklar daha çok kıyı atıkları, iç su atıkları, plastik şişeler, kağıt, cam, bez, teneke, sünger, molozlar, medikal atıklar ve en çok da izmarit gibi sigarayla ilişkili atıklardan oluşuyor. Bu kirlilik denizdeki canlıları ve insan sağlığını tehdit ediyor. Biz Mutlu Balıklar projesiyle hem denizlerimizi temizleyeceğiz hem de geri dönüşümü teşvik edeceğiz. Mutlu Balıklar'ı başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye kıyılarına yayacağız."

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu