YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2014

Nemin nedeni yapılaşma mı?

  • Uzmanlar, yüksek nemle ilgili olarak kentteki yeşil alanların azlığına ve yüksek binalara dikkat çekiyor: ‘Havanın sirküle edilmesi lazım.’

    Yetkililer, yaz mevsimi boyunca İstanbul’da görülen yüksek nemin vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyecek düzeyde olduğunu belirttiler. Milliyet’e konuşan iklim uzmanları ise aşırı yapılaşmanın nemi artırdığını söyledi.

    - Yüksel Yağan (TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): “Rüzgârlar nedeniyle nem gittikçe artmaya başladı. Nemli hava insan vücudundaki buharlaşmayı olumsuz etkilemektedir. Yüksek nemlilikte vücut dengesi şaşıyor. Çünkü hava doymuş durumda. Terleyemiyoruz ve bu nedenden dolayı sıcaklığı daha fazla hissediyoruz. Nemli havada vücudumuzdan atılacak suyun miktarı azaldığı için kendimizi rahatsız hissediyoruz. Nemle kolay kolay başa çıkmak mümkün değil. İstanbul için konuşacak olursak nemi oluşturan en büyük etken yapılaşma. Havanın sirküle edilmesi lazım. İstanbul’un hakim rüzgâr yönlerindeki yapılaşmaya dikkat edilmeli. Nemi dengeleyecek yeşil alanların artırılması gerekiyor. Betonla nemi dengeleyemezsiniz. Nemle mücadelede kısa vadeli değil uzun vadeli önlemler alınmalı. Meteoroloji bilimini şehirselleşmede kullanmamız gerekiyor. Bir bina ruhsatı verilirken haklı olarak jeoloji mühendisine kadar soruluyor. Ancak meteoroloji mühendisinin hâlâ bir etkinliği yok. Yapılaşmanın şehrin iklimine etkisi hiçbir şekilde işin içine katılmıyor. Yüksek binalar yaparken işin meteorolojik tarafını değerlendirmiyorsanız şehrin yaşanmaz hale geleceğini göz önüne almalısınız.”

    - Prof. Dr. İbrahim Atalay (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Coğrafya Bölümü): “Yoğun yapılaşmanın nemin üzerinde lokal etkileri vardır. Yeşil alanların azalması, yağışların kanallardan doğrudan denizlere ulaşması İstanbul’un nemini etkiler. Koyu zeminler ve binalar sıcaklığın yüksek hissedilmesine neden olur.”

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu