YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Ocak 2015

Kurşunlu Şelalesi kaçak sondajlarla kurumaya yüz tuttu

  • Antalya'nın dünyaca ünlü doğa harikalarından Kurşunlu Şelalesi, besleyen su kaynaklarının kaçak sondaj yapılarak tarımsal sulamada kullanılıyor olması nedeniyle kurumaya yüz tuttu.

    Kurşunlu Şelalesi'nin su seviyesi geçen temmuzda yüzde 10'a kadar düştü. Bölgede Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, şelalenin su seviyesinde yüzde 90'a varan kaybın nedenlerine yönelik yaptığı incelemede, şelaleyi besleyen su kaynakları üzerinde kurulmuş çok sayıda kaçak sondaj belirledi. Özellikle yaz döneminde kaçak sondajla elde edilen suyun tarımsal sulamada kullanılıyor olmasının, şelalenin kurumasına yol açtığı saptandı.

    Bu büyük sorunun, şelaledeki doğal hayat başta olmak üzere turizmi de olumsuz etkilediği belirtildi. Yaz dönemi günde en az bin 500 kişinin ziyaret ettiği şelale, hem yaz hem de yılın diğer aylarında Antalya'nın en çok ilgi gören doğal turizm alanlarının başında geliyor.

    Zengin bitki topluluğu, su ve kaya formları, 200 yıllık su değirmeni ve orman dokusuyla eşsiz bir doğal alana sahip Kurşunlu Şelalesi'nde ağırlıklı kızılçam olmak üzere doğu çınarı, defne, harnup, yabani zeytin, sakız, söğüt ve incir ağaçları bulunuyor. Milli park içinde yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası gibi yaban hayvanlarıyla köpek, yılan ve kertenkele yaşıyor.

    Devlet Su İşleri ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen Küçük Aksu Barajı'nın inşaatına ise başlanıldı. Yaklaşık 12 kilometrelik bir hatla barajdan şelaleye özellikle yaz döneminde su aktarılacak. Toplam 10 milyon TL bedelli projenin 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Baraj ve şelaleyi besleyecek hat projesi tamamlandıktan sonra su sorunu yaşanmayacağı öngörülüyor.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu