YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2015

TÜBİSAD elektronik atıkları geri dönüştürecek

  • Elektrikli ve elektronik eşyaların atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluş izni alan TÜBİSAD atıkların geri dönüşümü konusunda Türkiye'de yeni bir sistem kuruyor.

    Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), "Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği" kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektrikli ve elektronik eşyaların atık yönetimi konusunda yetkilendirilmiş kuruluş oldu.

    Bilişim alanında Türkiye'de yetkilendirilen ilk kuruluş olan TÜBİSAD; hızla tüketilen bilişim ekipmanları ve televizyonların ekonomik değerini çevreci yaklaşımlarla açığa çıkarmak üzere Türkiye'ye sistem kuruyor. TÜBİSAD bu sistemle, tüm şirket ve sektörlere hizmet sunmayı hedefliyor.

    “AEEE Yönetmeliği” üreticilere (İthalatçılar da dahil) piyasadaki eski ürünleri toplama, geri dönüştürme ve geri kazandırma zorunluluğu getiriyor. Şirketlere verilen bu sorumluluk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir "Yetkilendirilmiş Kuruluş" aracılığıyla yerine getirilebiliyor.

    Elektronik atık kapsamına, eski ve kullanılmayan cep telefonları, bilgisayarlar, bulaşık ve çamaşır makineleri, kameralar, yazıcılar, floresan ampuller gibi eşyalar giriyor. Hasar gören veya kullanım ömrü biten elektronik eşyalar, doğayı kirleten ve zarar veren ağır metaller içeriyor. Kullanım ömrü biten elektronik ürünlerin geri dönüştürülmesi gerekiyor.

    Kullanılmış elektrikli ve elektronik eşyaların, kâr amacı gütmeyen, tüzel kişilikleri olan yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından toplatılıp bilimsel yöntemlerle dönüştürülmesiyle geri dönüşüm ekonomisine ve istihdama katkıda bulunulması hedefleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu