YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 25 Kasım 2016

WWF'ten balık stoklarını koruyacak 10 yemek tarifi

  • WWF’in hazırladığı Deniz Ürünleri Rehberi, balık stoklarının korunması için farklı deniz ürünlerinin tüketilmesini öneriyor ve 10 ülkeden 10 farklı yemek tarifi içeriyor.

    Azalan balık stoklarına ve sürdürülebilir balıkçılığa dikkat çekmek isteyen WWF-Türkiye, Hangi Balık adını verdiği bir rehberle tüketicileri yiyecekleri balıkları seçerken özen göstermeye çağırdı. WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) 12 ülke ofisinin birlikte hazırladığı rehber, bu ülkelerden yemek tarifleri de içeriyor. Deniz Ürünleri Rehberi (Hangi Balık) azalan balık sayısına dikkat çekiyor ve hangi deniz ürününü tüketemeyeceğimizden çok, hangi koşullarda tüketebileceğimize odaklanıyor. WWF, çoğunluğu gelişen ülkelerde yaşayan 800 milyon insanın hem beslenmek hem de ailelerini geçindirmek için balığa muhtaç olduğunu belirterek, tüketicilerin yapacağı doğru tercihlerin milyonlarca insanı etkilediğini söylüyor.
     
    WWF Deniz Ürünleri Rehberi, Akdeniz ülkelerinde rastlayabileceğiniz 10 balık türüne ait tanınmış şeflerden alınmış 10 tarif içeriyor. Bu tarifler anlatılırken, satın alacağınız deniz ürünlerinin hangi boy ve ağırlıkta olması gerektiğine dair uyarılara da yer veriliyor. Tüketicilerin balık ve benzeri deniz ürünlerini tüketirken, onların kurallara uygun avlandığını/yetiştirildiğini gösteren çeşitli sertifikaları kontrol edebilmeleri için gerekli bilgiler de rehberde yer alıyor. 
     
    Hangi Balık adlı rehberin tanıtımında söz alan WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, Akdeniz’de bilinen balık stoklarının yaklaşık yüzde 93’ünün aşırı avlanma yüzünden tükendiğine, dünyadaki balık stoklarının da yüzde 31’inin yine aşırı avlanma nedeniyle yok olduğuna dikkat çekti. Baştak, “Artan balık talebi denizler üzerindeki baskıyı arttırıyor. Deniz ekosistemlerinin ve birçok yerel topluluğun geleceğinin, özellikle gelişen ülkelerde, tehlikede olduğu bir noktaya geldik. Aşırı avlanma, küresel iklim değişikliğinden sonra denizlerimizin karşılaştığı en önemli ikinci tehdit oldu. Böyle devam edilirse yakında tutulacak balık kalmayacak” diyor.

    Bu bilgilendirici rehberi incelemek için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu