YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2017

Atık plastikler yola dönüşüyor

  • Geri dönüştürülen plastiklerle, daha çevreci, daha ekonomik, daha dayanıklı asfalt yollar geliyor.

    Neredeyse her gün kullanılan pet şişeler, ambalaj atıkları, torbalar derken plastikler ciddi oranda atık ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu sorunun çözülmesi için plastik atıkların ayrıştırılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesiyle ilgili farklı çözümler geliştiriliyor. Böylece plastik pek çok endüstri için ham madde olarak yeniden kullanılıyor.

    Hem çevreye hem de ekonomiye kazandıran bu çözümlerden biri de, plastiklerin yollarda kullanılması. İskoç girişimci MacRebur‘un geliştirdiği formül, atık plastiklerin yol yapımında kullanılan asfalta eklenmesine dayanıyor. Böylece plastikle güçlendirilmiş daha dayanıklı yeni bir malzeme ortaya çıkıyor. Bu malzeme hem yollardaki çukurların kapatılmasında hem de yeni yollar yapılmasında kullanılıyor. 

    Bu gelecek vaat eden fikir, firmanın CEO’su Toby McCartney’nin Güney Hindistan’da geri dönüşüm işçilerine destek veren bir yardım örgütünde çalıştığı döneme dayanıyor. McCartney, işçilerin topladığı plastiklerin bir kısmının eritilerek yollardaki çukurları kapatmak için kullanıldığını görüyor. Bu pratik kullanımı biraz daha geliştirerek İngiltere’de uygulayabileceğine inanıp MacRebur’u kuruyor.


    MacRebur’un çözümünün sağladığı tek avantaj geri dönüşüm değil. Asfalt yapımında zift yerine plastik kullanılması, çevrenin korunmasına katkı sağlıyor. Atık plastiklerin asfalta katılması, yol yapımının maliyetini düşürüyor. Üstelik daha dayanıklı olan bu yeni kaplama malzemesi sayesinde, yolların onarım sıklığı da azalmış oluyor. Çukurlardan arındırılmış daha dayanıklı ve düzgün yolların kaza olasılığını azalttığını da ekleyelim.

    MacRebur'un 18 aylık testlerin ardından lanse ettiği MR6 halen patent bekliyor. Bununla birlikte 2016’da Virgin Media Business Voom ödülünü seri girişimci Richard Branson’ın elinden alan MacRebur şimdiden yeni bir yol çizmişe benziyor. Firmanın Şubat 2017’de tamamlanan kitlesel fonlama (crowdfunding) sürecinin %150 başarıyla tamamlanması da bu yolu güçlendiriyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu