YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2017

Apple’dan 1 milyar dolarlık yeşil tahvil

  • Apple, gerçekleştirdiği ikinci yeşil tahvil ihracıyla temiz enerji yatırımlarını finanse edecek.

    Amerikan teknoloji devi Apple, Trump’ın Paris Anlaşması’ndan çekilme kararını açıklamasının ardından, firmanın temiz enerji yatırımlarından vazgeçmeyeceğinin altını çizen bir adım attı. Apple, dün gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık yeşil tahvil ihracıyla temiz enerji yatırımlarını finanse edecek. Bu yatırımlar arasında rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra, enerji verimli binalar ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımına yönelik projeler de yer alıyor.

    Apple CEO’su Tim Cook, Trump’ın kararının ardından Paris Anlaşması’ndan çekilmenin gezegenimiz için yanlış olduğunu, Apple’ın iklim değişikliğiyle mücadeleye kararlı adımlarla devam edeceğini açıklamıştı. Mashable’da yer alan yeni tahvil ihracı haberi, Apple’ın kararlılığını vurgular nitelikte.

    Amerikan Çevre Koruma Ajansı (EPA) eski başkanı ve Apple’ın çevre konularından sorumlu üst düzey yöneticisi Lisa Jackson, bu ihracın sera gazı emisyonu azaltımı konusundaki çalışmalara destek vereceğini belirtti. Bu çalışmalar, Apple’ın çevre konusundaki üç önceliğiyle örtüşüyor:

    - Yenilenebilir enerji kullanarak ve üretim tesislerini, ürünleri, tedarik zincirini daha verimli hale getirerek iklim değişikliğine olan etkiyi azaltmak
    - Doğal kaynakları korumak
    - Ürün ve süreçlerde insan sağlığı ve gezegen için daha güvenli malzemelerin kullanılmasına öncülük etmek

    Apple, global olarak enerjisinin %96’sını yenilenebilir kaynaklardan karşılıyor. ABD’nin de içinde yer aldığı 24 ülkedeki tesisler ise tamamen yenilenebilir enerji kullanıyor. Bununla beraber, geçtiğimiz yıl Apple’ın karbon ayak izinin yaklaşık %77’sinin tedarikçilerinden kaynaklandığı düşünülürse, firmanın tedarikçilerini dönüştürme konusundaki adımlarıyla daha büyük fark yaratacağı anlaşılıyor. Firmanın sekiz büyük tedarikçisinin, Apple için yaptıkları üretimlerde yenilenebilir enerji kullanacaklarını açıklaması bu konuda olumlu bir adım olarak görülüyor.

    Üretim ham maddesi olarak yenilenebilir kaynakların veya geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanılması da Apple için yenilenebilir enerji kullanımı kadar öne çıkan diğer bir konu. Apple bu amaçla yenilikçi materyallerin kullanılması, alüminyum kasaların yeniden değerlendirilmesi gibi adımlar attığını belirtiyor.

    “Dünyanın en yeşil şirket merkezi” olarak tanıtılan Cupertino’daki Apple Park binası %100 yenilenebilir enerji kullanıyor. Bu enerjinin %75’i binanın çatısındaki güneş panelleri ve biyogaz yakıt hücreleriyle karşılanıyor. Kampüsün %80’i açık alandan oluşuyor. Kampüsteki gri su kullanım oranı ise %75. Bu su, açık alandaki ağaçların bakımı ve temiz su gerektirmeyen diğer ihtiyaçlar için kullanılıyor.
    (Görsel, Apple'ın internet sitesinden alınmıştır.)


    Dün ihraç edilen yeşil tahvil, Apple için bir ilk değil. Apple, ilk yeşil tahvilini geçen yıl 1,5 milyar dolar olarak ihraç etmişti. Geçen yılki ihraç bir Amerikan teknoloji şirketi tarafından yapılan ilk yeşil tahvil ihracı olmasının yanı sıra, Amerikan şirketlerinin o güne kadar yaptığı yeşil tahvil ihraçlarının en büyüğü olmasıyla da ayrışmıştı. (Apple bu ihracıyla GlobalCapital Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil Ödülleri kapsamında “En Yenilikçi Yeşil/Sürdürülebilir Tahvil İhracı” kategorisinde TSKB ve Starbucks'la birlikte finale kalmıştı.)

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu