YUKARI

Duyurular

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2019

WWF Türkiye sunar: Türkiye Üreyen Kuş Atlası

  • WWF Türkiye yıllardır kurduğu "Türkiye'nin üreyen kuşlarını haritalandırmak ve bir Kuş Atlası yaratmak" hayalini gönüllü kuş gözlemcilerinin desteğiyle gerçekleştirdi.

    Türkiye Üreyen Kuş Atlası, yüzlerce amatör kuş gözlemcisinin, ülkemizin dört bir yanındaki gözlemleri bir araya getirilerek oluşturuldu. Mesleği ne olursa olsun, öğrenci, akademisyen, demiryolu şefi, turist rehberi, öğretmen, mühendis, doktor, bankacı veya fabrikatör; yüzlerce kişi keyif aldığı gözlemleri başkalarıyla paylaşmak ve doğa korumaya faydalı olmak için desteğiyle hazırlandı.
     

    Türkiye Üreyen Kuş Atlası'ndan öne çıkan başlıklar şu şekilde:



    • Türkiye, birbirinden farklı iklim kuşakları ve coğrafi bölgeleri barındırması nedeniyle ılıman kuşaktaki canlı çeşitliliği açısından en zengin ülkelerden. Bu zenginlik, ülkemizde düzenli görülen 400'den fazla kuş türüyle kendisini ifade ediyor.
    • Türkiye'de düzenli bulunan 400 türün 313'ü ürüyor. Türkiye'nin yüksek biyolojik çeşitlilik değerini gösteren bu sayı, farklı coğrafi bölgelerin bize sunduğu çeşitliliğin bir yansıması.
    • Çoğu kuş türünün yaşam döngüsünde üç ana evre var: Üreme, kışlama ve göç.
    • Üreme dönemi, kuşların alan seçimi konusunda en seçici oldukları dönem.
    • Kuşlar yuvalama alanlarını birçok kritere göre seçerler. Çevrede kendilerine ve yavrularına yetecek bollukta yiyecek olması, yumurtalarını koruyacakları ve yavrularını büyütecekleri güvenli mekanların bulunması onlar için yaşamsal öneme sahiptir.
    • Üç önemli türün artık ülkemizde  üremediği tespit edildi. Geçmiş yıllarda Göksu Deltası'nda ürediği bilinen yaz ördeği, Doğu Anadolu'daki dört farklı sulak alanda üremiş olan telli turna ve Doğu Anadolu'nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeğe dair bir üreme faaliyeti tespit edilemedi.
    • Üç kuş türü, Türkiye'de üreyen kuş faunasına eklendi. Bu türler; Eskişehir'de yuvalayan aladoğan, Hakkari'de yuvalayan sazak mukallidi ve Şanlıurfa Birecik'te yuvalayan ak yanaklı arapbülbülü.
    • Avrupa çapında soyları azalan bazı türlerin ülkemizde sağlıklı popülasyonları bulunuyor. Bu türler arasında bulunan üveyik, tarlakuşu, kızıl sırtlı örümcekkuşu ve kirazkuşu  gibi türler ülkemizde hala bol ve yaygın bir şekilde ürüyor. Bunu, birçok  bölgemizde hala devam eden geleneksel üretim sistemlerine tarla kenarlarında yetişen yabani otların varlığına, engebeli ve kayalık arazide korunan yaşam alanlarına borçluyuz.

     

    Haber görselimizde Türkiye Üreyen Kuş Atlası'nda yer alan Nizamettin Yavuz imzalı "akça cılıbıt" fotoğrafını kullandık.

    Türkiye'nin Kuş Atlası'nı detaylı incelemek için lütfen tıklayın. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu